Werken bij gemeente Hengelo. Dat is niks voor jou

De gemeente Hengelo kiest voor verjonging. Dat blijkt uit de gevolgen van het generatiepact, dat de gemeente in 2016 introduceerde. Saskia ten Berge en Lotte Koning van de afdeling Personeel en Organisatie leggen uit hoe de gemeente het generatiepact gebruikt om enerzijds jong talent en frisse ideeën binnen te halen en tegelijkertijd de oudere werknemers vitaal te houden.

Ten Berge: ‘Veel gemeenten gebruiken het generatiepact als een verkapte uitstroommaatregel. In Hengelo zorgt het generatiepact ervoor dat oudere werknemers als een soort mentoren de nieuwe krachten aan de hand kunnen nemen. Zo brengen we nieuwe ideeën binnen én houden we de kennis binnenboord.’ Dankzij het generatiepact gaat de gemeente Hengelo op zoek naar twaalf medewerkers van 27 jaar of jonger.

Werken bij gemeente Hengelo.Vitale medewerkers

Ten Berge is al vanaf het begin betrokken bij het generatiepact: ‘In de vorige cao-bespreking is het kader van een generatiepact geïntroduceerd. Je kunt er als gemeente gebruik van maken, maar het hoeft niet. En de manier waarop je dat doet, daar ben je ook nog eens vrij in.’ De gemeente Hengelo ging in overleg met het Georganiseerd Overleg (GO) en daar rolden twee varianten uit. De regeling 80, 90, 100 (80% werken, 90% salaris, 100% pensioenopbouw) voor mededewerkers vanaf 60 jaar en de regeling 60, 80, 100 (60% werken, 80% salaris en 100% pensioenopbouw) voor medewerkers vanaf 63 jaar.

‘Veel mensen verbazen zich over het generatiepact, in een periode waarin het juist de trend is dat mensen langer doorwerken’, aldus Ten Berge. ‘Maar deze regeling past daar juist heel goed bij. We houden zo onze medewerkers wel degelijk langer in dienst, maar voor minder uren én met volledige pensioenopbouw. Dat zorgt er als het goed is ook voor dat ze zich ook langere tijd vitaler voelen op de werkvloer.’

Veel deelnemers

Dat de regeling een succes is, blijkt uit het feit dat 60% van de doelgroep meedoet. Ten Berge: ‘We hebben bewust gekozen voor een goede, aantrekkelijke regeling met 100% pensioenopbouw. Het generatiepact werkt alleen maar als veel van onze medewerkers meedoen.’ De gemeente Hengelo nam daarbij ProAmbt in de hand. ‘Zij hebben mensen begeleid, berekeningen gemakt en adviesgesprekken gevoerd’, aldus Ten Berge.

‘En we blijven met de mensen die gebruik hebben gemaakt van het generatiepact in gesprek: hoe ervaren ze het? Levert het op wat ze ervan hadden verwacht. En, willen ze in een soort meester/gezel-constructie aan de slag om de nieuwe, jonge medewerkers wegwijs te maken in de organisatie Deze vragen komen aan de orde in de evaluatie die we aankomend najaar van dit generatiepact gaan uitvoeren.’

Herkenbare wervingscampagne

De deelnemers aan het generatiepact zorgen er gezamenlijk voor dat er 12 vacatures opengesteld worden voor jongeren. Half juni werd Lotte Koning door de gemeente benaderd om te helpen bij de wervingscampagne voor deze nieuwe medewerkers. Koning (29 jaar) was op dat moment in de afrondende fase van haar traineeship bij de Twentse Overheid: ‘Dit leek mij een mooie klus om meer jonge mensen naar Hengelo te halen. Binnen drie weken hebben we de campagne gestart en inmiddels komen er al een heleboel reacties binnen.’

De gemeente Hengelo trekt bij de wervingscampagne samen op met marketingcommunicatie- en softwareontwikkelingsbureau AlienTrick uit Hengelo. Koning: ‘We zijn gewoon met wat jonge mensen uit allerlei afdelingen van de gemeente bij AlienTrick op bezoek gegaan en we zijn gaan nadenken over hoe we zo’n campagne het beste konden vormgeven. Daarbij hebben we vooral gekozen voor herkenbaarheid: jonge collega’s roepen op portretfoto’s op social media en langs de weg in heel Twente met een kwinkslag jong talent op te solliciteren.’

‘Bovendien zorgt die herkenbaarheid er ook voor dat de campagne intern een groot succes is. De jonge collega’s die op de foto’s staan zijn echte ambassadeurs geworden van de campagne én van onze gemeente als geheel.’ Met www.werkenbijhengelo.nl introduceerde de gemeente samen met AlienTrick een speciale wervingswebsite.

Werken bij gemeente HengeloJunior Strategen: geef vernieuwers de ruimte

Drie van de twaalf vacatures zijn extra bijzonder, vertelt Ten Berge: ‘We noemen ze Junior Strategen. Het geldt eigenlijk voor alle vacatures, maar bij deze drie nog extra: hier staat veel meer centraal welk karakter en welke competenties mensen meenemen dan dat we traditioneel naar functies kijken.’ De Junior Strategen ‘bewegen zich dwars door de organisatie’ en ‘gaan uitdagende opdrachten op verschillende plekken in de organisatie uitvoeren’, zo is op de wervingswebsite te lezen.

Ten Berge: ‘Met de Junior Strateeg introduceren we een nieuwe functie in de organisatie. Ze komen in eerste instantie bij onze bestuursadviseurs op een centrale plek in de organisatie terecht. Er liggen verschillende opdrachten op ze te wachten. Afhankelijk van hun competenties en interesses wordt bekeken wie welke klus gaat oppakken. Daarbij kiezen ze zelf hun leidinggevende. De bestuursadviseurs geven hen in het begin de begeleiding, zodat ze in hun eerste periode niet gaan zwemmen.

Deze manier van werken is vernieuwend en experimenteel, maar past bij de weg die de gemeente Hengelo is ingeslagen. We willen jonge mensen echt de kansen geven die ze verdienen, daarom staat hun ontwikkeling centraal en geven we ze de ruimte om hun eigen talenten te ontdekken.’

‘Wij zijn alvast begonnen’

Ten Berge en Koning kijken tevreden terug op hun samenwerking aan de wervingscampagne. ‘Lotte is nieuw binnen P&O’, vertelt Ten Berge. ‘Ik zit er juist wat langer. We hebben dit project echt mooi samen op poten gezet. Totaal anders dan gebruikelijk.’ Koning: ‘Ik bedenk van alles maar ik weet helemaal niet of dat allemaal kan. Saskia schat dan in wie ik moet hebben en hoe ik het het beste kan aanpakken. Daarnaast is het leuk om te merken dat bij de “oudere garde” ook veel creativiteit en vernieuwende ideeën zitten. We zijn gewoon begonnen met doen; onze ideeën werden acties!.’

Ze kregen daarbij niet alleen maar enthousiaste reacties, vertelt Ten Berge: ‘We kregen een mail waarin ons werd verweten dat we alle regels en protocollen met voeten hebben getreden. Dat we veel te snel gingen. Maar gelukkig overheerst het enthousiasme over de campagne – zowel binnen de organisatie als daarbuiten.’ Koning: ‘Eigenlijk werken wij samen zoals straks in het generatiepact verschillende generaties met elkaar moeten gaan samenwerken. Wij zijn alvast begonnen!’

Remy Maessen

Remy Maessen

Limburgse Nijmegenaar die werkt in Twente. Kosmopoliet aan de oostgrens. Parlementair historicus. Vertrouwt op de eigen kracht van mensen. Wil later Kasper Juul worden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: