Vandaag! Live! Op #JANE16!

JANE15
 

Hoe kun je als jonge ambtenaar je invloed vergroten? Waar lopen jongeambtenarennetwerken tegen aan? Dat hopen we vandaag op te pikken op JANE, het Jonge Ambtenaren Netwerk Event van FUTUR. Vanuit FUTUR organiseren we dit evenement elk jaar om de Nederlandse jongeambtenarennetwerken met elkaar te verbinden en te versterken. Dit jaar vindt JANE plaats in Amsterdam. Rechts in het scherm kun je alle Twitterberichten over #JANE16 volgen, en daarnaast zal ik live in beeld te brengen wat er gebeurt. Vanaf 14.00 uur verschijnen de berichten hieronder!

#JANE16

Door Puck van Tilburg

 

17.00 uur

We sluiten het café alweer af. De jongere netwerken hebben goed nagedacht over hun vragen. Om meer actieve leden te krijgen is het bijvoorbeeld soms beter om niet alles als bestuur zelf te organiseren. En FUTUR kan vooral een faciliterende rol hebben door lokale netwerken met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld door twee netwerken met elkaar te koppelen op een soort blind date. Een ander netwerk neemt vooral mee dat het goed is om een focus te kiezen waar je als je netwerk voor gaat.

Arne maakt als jonge ambtenaar van gemeente Haarlemmermeer nog even reclame voor de ambtenaar 2.0 dag in Hoofddorp op 7 oktober en dan is het tijd voor de borrel.

15.15 uur

Na een pauze is iedereen nu aan de slag in een live action café. Tijdens het café onderzoeken de deelnemers wat ze morgen kunnen gaan doen om meer invloed te hebben. Door steeds van tafel te wisselen komt iedereen in contact met elkaar en leren ze van elkaars kunde en kennis.

 

14.35 uur

Jack de vries vertelt over hoe zijn carrière is gestart bij het CDJA. Door zich aan te sluiten bij een jongerenorganisatie zat hij als jongen uit Friesland ineens bij allerlei politieke kopstukken aan tafel. Maar hoe heb je dan ook echt invloed? Je kunt die kracht van de media gebruiken, maar als jongerenorganisatie iets roepen heeft toch niet veel effect. Veel beter werkt het als je andere organisaties achter je krijgt en er dan samen voor gaat. Dan werd je opeens bij de fractievoorzitter geroepen. Voor Jack het wist werd hij vervolgens voor allerlei rollen gevraagd, zoals adviseur en woordvoerder, waarbij hij steeds goed oplette en mee wist te pikken van ervaringen zoals de val van het kabinet van Lubbers 2 en het vertrek van De Hoop Scheffer.

Jack heeft ook nog nadere tips om invloed uit te oefenen. Als jonge ambtenaren zou je invloed uitoefenen volgens de bekende beïnvloedingsprincipes van Cialdini: wederkerigheid, sympathie, consistentie, schaarste, vergelijking en autoriteit. Toch kun je daar vaak geen aanspraak op maken als jonge ambtenaar. Jack heeft daarom vijf I’s die je helpen bij de grote I van invloed.

Inleven: stem je boodschap af op je publiek. Dat lukt alleen met inlevingsvermogen.

Inschatten: met behulp van informatie die je tegenwoordig overal online vindt kun je veel beter situaties inschatten.

Imponeren: let op je presentatie want die doet er toe.

Illustreren: alles vertaalt met beeld en niet meer woord. Beeld heeft impact.

Inspireren: kennis en kunde van nieuwste ontwikkelingen helpen je om mensen te enthousiasmeren.

En Jack heeft ook nog een zesde I:

Incasseren: want soms gaat her mis – en Jack weet daar alles van – en dan moet je incasseren.

14.25 uur

Jonge ambtenaren van de gemeente Amsterdam delen hun succesverhaal. Steeds werden ze niet gehoord toen ze aandacht vroegen voor de tijdelijke contacten die jonge ambtenaren hadden en de onzekerheid die dat met zich meebracht. Door een lijst te maken met alle ‘schrijnende gevallen’ kregen uiteindelijk 40 jonge ambtenaren een vaste aanstelling!

14.20 uur Jonge Ambtenaar van het Jaar Souhail Chagouani vertelt een inspirerend verhaal. Aan de hand van een verhaal over het breken van stokken wordt duidelijk: alleen ben je makkelijk te breken, samen sta je sterk.

14.00 uur

We zijn van start! Liang de Beer, secretaris van FUTUR, opent de middag. Naast haar verhaal over de ontwikkeling van JANE, vertelt zij over hoe vrouwen sons denken dat ze niet senior genoeg zijn om aan tafel te zitten. Dat herkent ze ook bij jonge ambtenaren. Het is tijd dat daar wat aan verandert, het is tijd dat jonge ambtenaren leren hoe ze invloed kunnen uitoefenen.

13.50 uur https://twitter.com/puckvantilburg/status/776371963916877824

Puck van Tilburg

Bestuurskundige. Werkt als bestuursadviseur bij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zit in het bestuur van FUTUR.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: