Nieuwe CAO Rijk? Laat je mening horen!

De cao Rijk 2015-2016 loopt op 31 december 2016 af. Dit najaar starten de onderhandelingen voor de nieuwe afspraken tussen werkgever BZK en de bonden. Ongeveer 87.000 Rijksambtenaren zijn géén lid van een vakbond en mogen straks dus niet stemmen over de nieuwe cao. Om hen toch de kans te geven om aan te geven wat zij belangrijk vinden, heeft een groep jonge ambtenaren een online tool gebouwd, met hulp van FNV Jong, CNV Jongeren, VCP Young Professionals en het jonge ambtenarennetwerk FUTUR.

Op www.caoRijk2017.nl krijgen ambtenaren verschillende vragen voorgelegd. Zo kunnen zijn aangeven wat zij het meest belangrijk vinden in hun werk: gaan ze voor ‘salaris en pensioen’ en ‘baanzekerheid’, of eerder voor ‘doorgroeimogelijkheden’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’? Ook kan er worden gestemd over ideeën voor de nieuwe cao, zoals een “individueel keuzebudget” waarmee iedere Rijksambtenaar zijn eigen arbeidsvoorwaarden kiest, of een “welkom-terug-regeling”, waarmee Rijksambtenaren toegang houden tot vacatures als zij buiten het rijk gaan werken.

CAO Rijk 2017De organisatie laat weten dat al 5.500 rijksambtenaren de enquête hebben ingevuld. De resultaten worden dit najaar overhandigd aan de partijen die plaatsnemen aan de onderhandelingstafel: FNV Overheid, CNV Overheid, AmbtenarenCentrale, CMHF en de minister van Rijksdienst en Wonen. Doel is om hen een breder beeld te geven van wat leeft binnen de organisatie.

Zelf proberen? Ga naar www.caoRijk2017.nl. Invullen kan tot 15 september en duurt ongeveer 5 minuten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: