Personeelsmonitor: gemeenteambtenaren veranderen vaker van baan

Na een aantal jaren van relatieve rust komt de gemeentelijke arbeidsmarkt weer in beweging, deels door de recente decentralisaties. Ook lijken de grootste bezuinigingen achter de rug te zijn. Daardoor zijn vorig jaar ruim zes procent nieuwe mensen bij gemeenten aan de slag gegaan tegen 3,5% in 2014. Dat constateert de personeelsmonitor van A&O fonds Gemeenten.

De monitor maakt ook duidelijk dat meer gemeenteambtenaren intern van baan veranderen en organisaties flexibeler aan het worden zijn. Steeds meer organisaties proberen medewerkers aan te zetten tot mobiliteit en te helpen om van baan te veranderen. Blijkbaar levert dat beleid resultaat op, naast de verschuivingen die de decentralisaties teweeg brengen.

Verontrustend is wel dat ondanks de toenemende instroom het aantal jongeren bij gemeenten niet groeit, zie ook het artikel in Binnenlands Bestuur. De gemiddelde leeftijd van nieuwe medewerkers is 45. Er werken in totaal meer mensen van boven de zestig dan onder de 35 bij gemeenten. Hou zouden we daar verandering in kunnen brengen?

Personeelsmonitor 2015

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: