Boekverslag: Wanneer geef jij een 10 voor de overheid?

10 voor de overheidHoe ziet jouw ideale overheid eruit? Ofwel: wanneer geef jij de overheid een tien? Met die vraag als uitgangspunt hebben de samenstellers van “10 voor de overheid. De ideale overheid door de ogen van tien generaties” tientallen verhalen, interviews, brieven, citaten en ideeën verzameld.

Dat levert een heel divers boek op. Niet alleen qua vorm, maar ook qua inhoud. Bejaarden en kinderen komen aan het woord, ambtenaren en ondernemers, politici en burgers, professoren en stagiairs. Soms is een toekomstideaal het uitgangspunt, soms een klacht over de overheid van nu. De een kijkt van binnenuit, de ander van buiten. Soms is het een wild idee, dan weer een onderbouwde visie.

Het is dan ook geen boek om van begin tot eind te lezen, maar om rustig doorheen te bladeren, om in te grasduinen dus. Niet elk verhaal, artikel of interview zal je aanspreken zijn of van toepassing zijn op je werk, maar er zit genoeg inspiratie in het boek om nieuwe ideeën op te doen, geprikkeld te worden of vragen te stellen bij hoe je nu je werk doet.

De enorme diversiteit van “10 voor de overheid” heeft echter ook een nadeel. Er is een inhoudsopgave van alle verhalen, ingedeeld in vijf hoofdstukken, maar alleen een titel en een auteursnaam is onvoldoende om een indruk te krijgen van wat het boek allemaal te bieden heeft en waar je moet beginnen. Een uitgebreidere inhoudsopgave met bijvoorbeeld het onderwerp en/of de functie van de auteur had kunnen helpen om sneller de verhalen te vinden die relevant zijn voor elke specifieke lezer.

“10 voor de overheid” kan online worden gelezen of gedownload als pdf, zie hier. Het is een mooie verzameling verhalen om op je tablet te hebben en af en toe door te bladeren. Als het niet is om inspiratie op te doen uit de verhalen, dan in ieder geval uit de energie en het enthousiasme waarmee alle betrokkenen en bijdragers op zoek zijn geweest naar een betere overheid. En dat kunnen we alleen maar toejuichen!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: