Intussen in Caracas

De werkweek van onze Venezolaanse collega’s wordt steeds korter. Niet omdat ze weinig te doen zouden hebben, maar het Zuid-Amerikaanse olieland heeft een enorm tekort aan energie. Door El Niño heerst er droogte en staat het grootste stuwmeer (nee, niet de Maduro-Dam maar het Embalse de Guri) bijna leeg, zo lezen we in het Nieuwsblad. Eerst werd de vrijdag als werkdag geschrapt om water en elektriciteit op de ministeries te sparen. Inmiddels bestaat de werkweek voor ambtenaren nog maar uit de maandag en dinsdag, meldt Trouw.

De olieprijs is in de afgelopen twee jaar van $115 naar $45 per vat gedaald. De economie is volgens cijfers van het IMF met 8% gekrompen. De belastinginkomsten vallen tegen en buitenlandse goederen zijn haast niet meer verkrijgbaar. Een olieprijs onder $100 betekent dat er gaten vallen in de begroting.

De salarissen van de ambtenaren worden wel gewoon doorbetaald. Dat klinkt geruststellend. De inflatie in Venezuela is echter opgelopen tot 720%! Zelfs de middelen om grotere bankbiljetten te laten drukken zijn op, zodat alles met briefjes van 100 bolivar (die nu nog maar een paar cent per stuk waard zijn) betaald moet worden. Iedereen haalt zo snel mogelijk zijn salaris van de bank, maar met bolivares is in de winkels steeds minder te koop, bericht de Volkskrant.

Een op drie Venezolanen ontvangt zijn geld van de overheid, op ministeries en gemeentehuizen, bij leger en politie, bij staatsbedrijven of in ziekenhuizen en scholen. Zij krijgen dus extra vrije tijd maar een laag reëel inkomen. Ook private bedrijven die van importen afhankelijk zijn, zoals bierbrouwerij Polar, moeten de productie drastisch inkrimpen.

Tenzij de olieprijs snel stijgt en het hard gaat regenen, zullen onze collega’s in Caracas hun extra vrije tijd hard nodig hebben om wat bij te verdienen en om in de rij te staan voor de steeds schaarsere levensmiddelen.

Update 20 mei 2016: ook de Nederlandse inlichtingendiensten houden de situatie in Venezuela (immers, het naaste buurland van Caribisch Nederland) in de gaten.

VistaPlazaVenezuela

Plaza Venezuela in de hoofdstad Caracas

 

André Rodenburg

André Rodenburg

Ruimtelijk econoom: weet van wonen, werken, verbinden. Kan je mee lezen en schrijven. Heeft gestudeerd in Rotterdam. Gewerkt aan grote projecten die wel (Tweede Maasvlakte) of juist niet (Zuiderzeelijn) doorgingen. En als kenniscoördinator en secretaris van bestuurlijk overleg bij de gemeente Den Haag, ministeries VROM en IenM (Ruimte, Bestuur, Milieu).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: