Hallo zonneschijn, vaarwel keurige ambtenaar

De meivakantie zit er op. Langzaam zie ik de collega’s het kantoor binnen komen. Ze zien er uitgerust uit; een glimlach op het gezicht en een huid die boekdelen spreekt. Getint van een middagje in de schaduw, bruin van het terras of rood omdat ze iets te lang zonder zonnebrand hebben gevaren. Ik vraag het mijn collega’s niet maar bedenk mij vaak wat ze de afgelopen dagen zouden hebben gedaan.

En toen was het zomer …

Vandaag had ik alleen niet zoveel tijd om hier over na te denken. Al vroeg in de ochtend werd ik namelijk tijdens de vergaderingen geconfronteerd met collega’s in zomerse kleding. Blote schouders, een decolleté, korte jurkjes of broeken. Voor het eerst sinds lange tijd zag ik meer bh’s op een dag dan dat er in mijn lade liggen. Nu heb ik gemerkt dat de dames ze meestal ‘matchen’ met de kleur van hun kledingstuk. Gelukkig, dat dan weer wel.

De keren dat ik het ondergoed mocht aanschouwen was de dame in kwestie zich er meestal ook van bewust. Ze trekken het shirt omhoog tussentijds omhoog om het vervolgens weer rustig naar beneden te laten zakken. Na vijf minuten heb ik vervolgens weer zicht op de kanten rand die gezellig boven het shirtjes uitsteekt. Alsof het even gedag komt zeggen. Zo van ‘Hallo! ik ben er ook nog vandaag’. Om vervolgens weer streng door de eigenaresse te worden bedekt als zij de bovenkleding in kwestie opnieuw omhoog trekt.

Ja, het is nu zomer. Ik moest er weer even aan wennen.

Nu ben ik een vrouw met een achtergrond in de mode industrie maar dat wil ik dit keer niet gebruiken als reden voor het staren naar ondergoed van mijn vrouwelijke collega’s. Want ook mijn andere collega’s kunnen het niet gemist hebben, zelfs al hebben zij geen interesse in kleding. En wellicht hebben enkele mannelijke collega’s ervan genoten. Maar ik verwacht dat het aantal fans sterk tegenvalt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hot or Not?

Persoonlijk vind ik het lastig. Ik kijk graag naar mensen en mijn collega’s in het bijzonder. Iedere dag vind ik het leuk om te zien hoe iemand zijn persoonlijkheid naar voren brengt door middel van de kledingkeuze die hij of zij in de ochtend heeft gemaakt. Het zijn één van de weinige keuzes die we in stilte maken terwijl het gevolg de hele dag zichtbaar is. En hoe saai het soms ook lijkt, iedereen zegt iets met zijn of haar kleding.

Noem mij conservatief of een ouderwets maar ik raak afgeleid wanneer ik aan grote naakte huidoppervlakten wordt blootgesteld. Hoe zou dat komen? Werk ik te lang in een ‘ keurige’ ambtenaren omgeving waardoor ik het niet meer ben gewend? Ik heb vaker collega’s horen zeggen dat een decolleté afleidt dus ik ben niet de enige. Zijn we het dan allemaal niet meer gewend? Of ben ik nu een typisch zeurende ambtenaar geworden? En zullen ambtenaren zich hier meer aan storen dan mensen in bijvoorbeeld het bedrijfsleven? Ik weet het niet …

Waar komt dit vandaan?

Het was mijn collega die vandaag met mij het gesprek aanging over deze veranderende kledingstijl op kantoor. Waar komt deze transformatie vandaan? In vergelijking met vandaag zag iedereen er voor de vakantie zo keurig uit. Ze gaf aan dat het warme weer onze kledingkeuze op een negatieve manier beïnvloedt. Zo zou het lastiger zijn om nette kleding te vinden voor warme dagen dan wanneer het koud aanvoelt buiten. En dus kiezen we voor onze casual zomerkleding inclusief bijbehorende decolleté. Daarnaast beïnvloedt de kleur van zomerse kleding onze professionele uitstraling. Want hoe lichter en feller de kleur, hoe meer onze outfit wordt geassocieerd met vrijetijdskleding. En dat is dus meteen weer minder netjes, aldus mijn collega.

Ik ben het met haar eens. Ik heb sterk het idee dat wij niet weten hoe zakelijke kleding eruitziet tijdens de zomerse dagen. En dus kiezen we maandagochtend voor het lage shirt dat we eigenlijk zondagavond tijdens de bbq wilden dragen. Dat het neongeel is maakt niet uit. Het is tenslotte zomer. En in combinatie met een bijpassende BH kan het prima.

Ik vind het jammer maar ergens ook stiekem leuk. Jammer omdat het overgrote deel kennelijk moeite heeft met kleding. Maar leuk omdat dit mij toch weer inspiratie geeft voor een artikel.

Wat vinden jullie? Is het oké in de zomer als de decolleté weer op de werkvloer verschijnt?

 

Check voor tips en adviezen over zakelijke kleding en uiterlijke verzorging mijn persoonlijke blog via www.prettybusiness.nl

Aileen Out

Werkt voor de provincie NH aan Assetmanagement. Is eigenaresse van prettybusiness.nl, de enige blog in Nederland dat zich focust op zakelijke mode en uiterlijke verzorging voor vrouwen én mannen.

2 reacties

  1. Davied van Berlo schreef:

    Als het afleidt van de inhoud, dan is het duidelijk niet professioneel, me dunkt. Als je indruk wil maken, dan doe je dat beter via je manier van werken …

  2. Hans Damen schreef:

    Twee dingen:
    – het gaat niet om het kuipje, maar om wat er inzit.
    – tenue correct, respect gewekt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: