Zwijgende ambtenaren in België

Elke Wambacq schreef een opiniestuk over ambtenaren in België die openlijk vertellen wat zij aan het doen zijn. Deze ambtenaren hebben het moeilijk. Herken je dit verhaal?

De ambtenaar 2.0 werkt in openheid. Het idee erachter is dat als burgers weten wat de overheid doet, dat het dan ook makkelijker wordt om mee te doen. Bovendien weet je maar nooit waar goede oplossingen vandaan kunnen komen. Het probleem waar je hard op aan het zwoegen bent, kan allang door een ander zijn opgelost. Werken in openheid zou wel eens veel effectiever kunnen zijn: je hoeft het wiel niet uit te vinden en er is enorm denkkracht in de samenleving.

Tegenwerking, collega’s die je zeggen dat je dat beter niet kunt doen: ik ben het in de afgelopen 7 jaar niet tegen gekomen. Maar goed, ik werk ook niet echt in een politiek gevoelige omgeving. Zelfscensuur heb ik wel gezien. Bij voorbaat worden al zoveel mitsen en maar-en bedenken dat het uitproberen alleen al, er niet in zit.

Hebben Nederlandse ambtenaren die in openheid willen werken en de omgeving erbij willen trekken het moeilijk?

Deze blog is eerder gepubliceerd op Ambtenaar 2.0.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: