Zelfsturende ambtenaren in Nijkerk

“De veranderende rol van samenleving en gemeente vraagt om een andere manier van werken. Daarnaast ligt er een opdracht om te bezuinigen op de ambtelijke organisatie.” Dit zou over elke gemeente kunnen gaan, maar deze zin komt van de site van de gemeente Nijkerk (kaart). De oplossing die zij kozen is namelijk bijzonder.

De gemeente werk namelijk sinds kort met zelfsturende teams. “Sinds die tijd werkt de gemeente Nijkerk zonder managers. Medewerkers vinden elkaar waar dat nodig is en stemmen direct af met de wethouder. Zo zijn de lijnen kort en is men maximaal flexibel.” Behalve minder management is het doel om beter aan te kunnen sluiten op de samenleving.

Als medewerker maak je deel uit van drie teams. Iedereen zit in een ‘thuisteam’. Dat is je basis. In een ‘ontwikkelteam’ worden medewerkers uit verschillende teams bij elkaar gezet om samen aan een nieuw plan te werken. Op dezelfde manier worden ‘projectteams’ samengesteld om de plannen uit te voeren. Samen spellen de eerste letters vervolgens TOP, ofwel ‘TOPteams’.

 

Behalve Nijkerk zijn er meerdere gemeenten die met zelfsturing bezig zijn. De bekendste is Hollands Kroon. Welke nog meer? Laat het hieronder weten!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

  1. 26 mei 2016

    […] manieren van organiseren om beter aan te sluiten op wat er in de samenleving gebeurt (zie bijv. Nijkerk). In Bodegraven-Reeuwijk wordt gewerkt onder andere met zelfsturende teams en hun […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: