Ambtenaar in beeld:  Angelique Luijkx van de NVWA

Angelique LuijkxOp deze internationale vrouwendag 2016 staat de baan van Angelique Luijkx van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit centraal op de website van de Rijksoverheid. Als toeziend dierenarts bij slachtplaatsen zorgt ze voor het bewaken van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Geen gewone 9-tot-5-baan en bovendien een functie die niet alleen vraagt om gedegen (juridische) vakkennis, maar ook om goede communicatieve vaardigheden.

Werken in een slachthuis zal misschien niet voor iedereen aantrekkelijk klinken, maar Luijkx is enthousiast over haar vak. Het gaat haar niet alleen om de slacht of om voedselveiligheid, maar juist ook om het dierenwelzijn. Ze ziet erop toe dat de wet- en regelgeving wordt nageleefd, dat ziektes worden opgespoord en dat dieren goed worden behandeld. Als dat niet zo is dan grijpt ze onmiddellijk in.

De werkdagen van Luijkx zijn geen standaard werkdagen: ze ontvangt haar rooster voor de komende week pas op vrijdag, hoe laat ze moet beginnen hoort ze pas de dag ervoor. Naast alle bezoeken zal ze zelf ‘kantoordagen’ moeten inroosteren voor het schrijven van rapporten. Verder kan ze haar dagen redelijk zelf indelen en vindt ze dat ze veel vrijheid heeft om haar werk in te richten.

Vakkennis is voor de inspecties en keuringen van groot belang, maar het werk vraagt ook om goede communicatieve vaardigheden. Je neemt immers soms ingrijpende beslissingen en kunt in conflictsituaties terecht komen waar je je rug recht moeten houden. Zonder die vaardigheden zal het lastig zijn om dat op een respectvolle manier te doen.

Lees meer over de betrokkenheid van Angelique Luijkx bij Werken voor Nederland.

Daan van Iterson

Daan van Iterson

Teamcoördinator EU-voorzitterschap bij de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel. Gedetacheerd namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Samen werken aan een succesvol voorzitterschap. Kijkje in de Brusselse keuken via Business as Brussual.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: