Intussen in El Alto

Het leven van ambtenaren is niet altijd veilig. In de stad El Alto in Bolivia kwamen 6 gemeente-ambtenaren om bij een brand in het gemeentehuis. Er waren meer dan 20 gewonden. De brand ontstond na een demonstratie voor beter onderwijs, maar er zouden andere motieven achter kunnen zitten.

Op zondag 21 februari vindt er een referendum plaats over de vraag of president Evo Morales van de MAS-partij op mag gaan voor een vierde ambtstermijn. Daarvoor zou de Boliviaanse grondwet moeten worden gewijzigd. El Alto wordt sinds vorig jaar bestuurd door de oppositiepartij UN.  Volgens burgemeester Soledad Chapetón is de brand opzettelijk gesticht om bewijzen van de corruptie van haar MAS-voorganger te vernietigen.

Ambtenaren meldden dat hen was verboden het gemeentehuis te verlaten tijdens de demonstratie, ook nadat de brand uitbrak. Onder meer de Verenigde Naties en de Rooms-Katholieke kerk hebben om opheldering gevraagd. Minister Carlos Romero van Binnenlandse Zaken heeft een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd. Naast vijf verdachten van de brandstichting zijn een vakbondsleider en de MAS-tegenkandidaat van de burgemeester gearresteerd als mogelijke aanstichters. De politiechef van El Alto tijdens de uit de hand gelopen demonstratie is vervangen. De Kiesraad heeft inmiddels alle campagne-activiteiten laten stilleggen, maar het referendum zal wel doorgaan.

El Alto is in de jaren ’50 begonnen als een ‘barrio nuevo’ – een ongeplande nederzetting – gelegen tussen de regeringszetel La Paz en het internationale vliegveld op de koude hoogvlakte, 4150 meter boven zeeniveau. Eerst bestond de nederzetting vooral uit zelfgebouwde hutjes met daken van golfplaat, zonder stromend water. Inmiddels wonen er door de grote trek naar de stad bijna een miljoen mensen, die meestal geen Spaans maar inheemse talen spreken. Sinds de jaren ’80 is het een officiële gemeente met eigen stadbestuur, publieke werken en openbaar vervoer. Opvallend is dat het drukke wegverkeer in El Alto wordt geregeld door ‘cholitas’, de inheemse vrouwen in klederdracht met bolhoed en tal van rokken. De stad is verder bekend om het project ‘Wiphala’ waarbij de MAS in de laatste 10 jaar grote hoeveelheden appartementen heeft laten bouwen in kleurrijke flatgebouwen beschilderd door de beeldend kunstenaar Roberto Mamani.

Bij de Boliviaanse regering loopt de tijd anders.

Bij de Boliviaanse regering loopt de tijd anders.

André Rodenburg

André Rodenburg

Ruimtelijk econoom: weet van wonen, werken, verbinden. Kan je mee lezen en schrijven. Heeft gestudeerd in Rotterdam. Gewerkt aan grote projecten die wel (Tweede Maasvlakte) of juist niet (Zuiderzeelijn) doorgingen. En als kenniscoördinator en secretaris van bestuurlijk overleg bij de gemeente Den Haag, ministeries VROM en IenM (Ruimte, Bestuur, Milieu).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: