Moeten er meer ambtenaren op tv?

Piet Kats bij RTL LNRuben L. Oppenheimer en Tom-Jan Meeus roepen in een opiniestuk in NRC op om ambtenaren weer vaker aan het woord te laten in de media. In een tijd van fact free politics snakt de burger naar mensen met daadwerkelijke feitenkennis. “Als politici ambtelijke deskundigen weer kans gaven zich in het openbaar uit te spreken, en bereid zijn onwelgevallige feiten te accepteren, ontstaat waar zoveel burgers naar hunkeren: een overheid die niet om pijnlijke feiten heen danst”, zo besluiten zij hun stuk. Dat is hun recept tegen polarisatie en wantrouwen.

Wat vind jij? Moeten er meer ambtenaren op tv? Meer interviews met en achtergrondartikelen over ambtelijk deskundigen? En omdat het de 21e eeuw is … meer ambtenaren die zich openlijk uitspreken en feiten geven via sociale media, zoals blogs (de redactie van De Ambtenaar kan altijd uitbreiding gebruiken!), Twitter en Facebook? Begin meteen en geef hieronder je onderbouwde mening!

Aanvulling 18 januari 2016 om 14 uur:

Behalve door te reageren onder dit bericht kun je ook tot  de Twitter-poll invullen: Volgens @tomjanmeeus moeten ambtenaren vaker via media hun feitenkennis delen. Wat denk jij?

Aanvulling 19 januari 2016 per 9.45 uur:

De stemming is gesloten. Meer informatie volgt!  Bekijk de uitslag!

 

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

3 reacties

 1. Stefan Raedts schreef:

  Ik heb (nog) geen idee hierover. Wel vindt ik dat ambtenaren meer tv moeten maken. Laat met beelden (oa tv/video) zien wat er gebeurt. Dat is transparantie en communicatie met impact. In veel gevallen beter dan de saaie lange verslagen die niemand meer leest.

  • Migo Ronchetti schreef:

   Stefan, je hebt helemaal gelijk. Open deuren, informeer, betrek..
   Ambtenaren zijn heel goed in staat zelfstandig films te maken, kijk eens naar het project Vakmanschap in Beeld geïnitieerd door het A+O fonds Gemeenten.

 2. Karin schreef:

  Er zit een dunne lijn tussen feitenkennis en een daaraan gekoppelde mening/standpunt. Als ambtenaren bewegen we ons in een politiek speelveld en je kunt niet ontkennen dat je naast je deskundigheid ook een politieke kleur met je mee brengt. Die kleur is lang niet altijd de wind die er op dat moment waait. Blijft het bij feiten dan kan een ambtenaar prima in de media, maar daar waar het gaat over keuzes maken zijn er simpelweg niet alleen feiten meer.
  Om te voorkomen dat ambtenaren in de media net zo’n grote draaikonten worden als (de meeste) politici, is het van belang te erkennen dat ambtenaren niet alleen feitelijke kennis bezitten, maar ook mensen zijn met een mening. Daar wanneer die mening strookt met de wind die op dat moment waait lijkt het me geen enkel probleem als ambtenaren in de media komen. Maar daar waar dat niet het geval is, loop je het risico elkaar en/of jezelf in verlegenheid te brengen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: