Moeten er meer ambtenaren op tv? De uitslag!

“Moeten er meer ambtenaren hun kennis delen in de media?”, vroeg ik me af naar aanleiding van het opiniestuk van Tom-Jan Meeus en Ruben L. Oppenheimer in NRC. Het leverde een mooie discussie op via Twitter, waarbij diverse ambtenaren hun kennis en inzichten deelden, en 92 stemmen in de Twitter-peiling:

Uitslag twitterpoll

Een overgrote meerderheid ondersteunt dus het voorstel van de NRC-redacteuren, hoewel de kans groot is dat het vooral de voorstanders zijn die reeds op Twitter actief zijn natuurlijk. Opvallend was dat naarmate de peiling duurde (in totaal 24 uur) het percentage tegenstanders toenam.

De reacties leverden ook interessante argumenten op. Er waren twee reacties op de site. Stefan bepleit dat ambtenaren vaker laten zien waar ze mee bezig zijn, liefst met videobeelden. Karin waarschuwt ervoor dat het moeilijk is om feiten en meningen (die je ook hebt als ambtenaar) uit elkaar te houden.

Objectief

Onder de Twitter-peiling werd dezelfde constatering gemaakt. Puck vraagt zich af of het publieke debat niet aan politici gelaten moet worden en Michael wil graag de illusie van ambtelijke neutraliteit in stand houden. Meeus antwoordt daar zelf op: “De burger wantrouwt feiten van politici. Ambtelijke deskundigheid kan dit gat vullen.”

De vraag in hoeverre ambtenaren objectief en feitelijk kunnen zijn en of ze ook als zodanig worden gezien door burgers is centraal in het debat. Gert geeft aan dat ambtenaren ook wel eens informatie achterhouden, zelfs voor politici. Dat lijkt me een aanleiding om onze ambtelijke waarden weer eens af te stoffen …

Communicatie

Volgens Meeus moeten ambtenaren vooral minder bang zijn en vaker initiatief nemen om hun kennis te delen. In eerdere decennia was het veel normaler dat ambtenaren zich in de media uitspraken en dat ging ook goed. Waarom zou het dan nu misgaan?

Henk Jan en Martien geven aan dat het communicatiebeleid daar niet veel ruimte voor geeft. De meeste overheidsorganisaties hebben strikte regels over uitspraken van ambtenaren in het openbaar, hoewel Max aangeeft dat de zogenaamde ‘Oekaze-Kok‘ juist te strikt wordt geïnterpreteerd.

Verder lezen

Lees de discussies vooral na op Twitter en kijk ook eens op open-overheid.nl als je meer wil weten over openbaarheid en de discussie rond open overheid. De Raad voor het Openbaar Bestuur bepleitte onlangs dat ambtenaren vaker hun kennis zouden delen in de Tweede Kamer. Hun rapport vind je hier.

Verder discussiëren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld onder dit bericht!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: