Jaaroverzicht: de ambtenaar in 2015

Einde 2015Hoe zag het jaar 2015 eruit voor ambtenaren? Op 17 januari vorig jaar werd De Ambtenaar gelanceerd dus de redactie heeft (bijna) het hele jaar kunnen bijhouden hoe het ons ambtenaren verging. Bij deze een terugblik op het vorige jaar aan de hand van de ruim 250 berichten die we hebben gepubliceerd.

Loonakkoord en normalisering

2015 is het jaar van de cao en het loonakkoord … en alle discussies daaromheen. Die discussies beginnen al meteen in januari over de 0,8% pensioencompensatie. Ambtenaren zitten op dat moment al vier jaar zonder cao en de druk op het kabinet om met een voorstel te komen neemt toe, ook vanuit de Tweede Kamer. In juli komt het kabinet met een voorstel waarin de 0,8% wordt meegenomen en waarin door een andere indexering van de pensioenen geld vrijkomt voor een loonsverhoging. Drie vakbonden ondertekenen het loonakkoord. Alleen de FNV blijft zich verzetten tegen deze “sigaar uit eigen doos”, maar zonder succes. De diverse acties van de politie zijn wel succesvol: zij krijgen in december een akkoord en een loonsverhoging.

Het loonakkoord en de cao-acties hebben de meeste berichten in De Ambtenaar opgeleverd (in totaal vijftien), maar ook andere arbeidsrechtelijke thema’s kwamen uitgebreid aan bod, zoals bezuinigingen en ontslagen, flexibiliteit en inzetbaarheid en veiligheid op het werk. Het tweede grote thema van 2015 is echter de “normalisering” van de arbeidsrechtelijke positie van ambtenaren. De Eerste Kamer heeft de behandeling en besluitvorming uiteindelijk verplaatst naar het nieuwe jaar, maar alle kanten van de discussie zijn uitgebreid aan bod gekomen op De Ambtenaar. In 2016 blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen uiteraard!

Integriteit en incidenten

Een onderwerp dat regelmatig terugkomt in de verslaglegging van De Ambtenaar is integriteit. Het jaar begint met de onthullingen rond Ordina en eindigt met de crisis bij V&J. In september komt het Bureau Integriteit Openbare Sector met zijn rapportage en publiceert de Rijksoverheid een nieuwe gedragscode. Daarnaast hebben we aandacht geschonken aan pesten op het werk en de herdenking van de Ariërverklaring. Een betrouwbare overheid vraagt ambtenaren die staan voor waarden en kritisch zijn op gedrag.

Politiegeweld komt dit jaar een aantal keer in de media. Begin dit jaar worden twee agenten strafrechtelijk vervolgd. Het roept vragen op over de aansprakelijkheid van (politie)ambtenaren bij de uitoefening van hun werk. Een wetsvoorstel om de aansprakelijkheid van overheden en ambtenaren te vergroten haalt het uiteindelijk niet. In 2015 waren ook weer diverse ambtenaren slachtoffer van geweld. In maart kwamen twee militairen om in Mali en in november werd een ambtenaar neergestoken in Enschede. Het creëren van veiligheid en vertrouwen (intern en extern) zijn randvoorwaardelijk voor een goed functionerende overheid.

Werk en vakmanschap

De Ambtenaar brengt nieuws over ambtenaren bij elkaar, maar wil ook graag laten zien waar ambtenaren zoal mee bezig zijn. Dat doen we door blogs van ambtenaren te verzamelen (zie de kolom rechts), met de rubriek Ambtenaar in beeld (die twaalf ambtenaren heeft besproken die in de media te zien zijn geweest) en door af en toe een beroepsgroep of organisatie in beeld te brengen, zoals boa’s, de rechtbank, de politie, de veegploeg van Den Bosch of het ministerie van Financiën. Daarnaast is er ruimte voor opiniestukken, waar ambtenaren aan het woord komen. Op die manier laten we zien wat we allemaal doen voor Nederland.

Een ander terugkerend thema is ambtelijk vakmanschap. Zowel Binnen BeRijk, PM, Divosa als A+O Magazine besteden er in het afgelopen jaar aandacht aan. Het A+O fonds Gemeenten heeft een initiatief gestart waarbij ambtenaren elkaar kunnen interviewen over hun vakmanschap en ik heb er zelf enkele opiniestukken aan gewijd. De open overheid komt eveneens aan bod. De vraag: wat betekent het om ambtenaar te zijn anno nu? Ook dit thema zal in 2016 actueel blijven, aangezien de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voornemens is met een voorstel te komen voor een statuut waarin de kernwaarden van ambtenaren bij elkaar worden gebracht.

Evenementen en verkiezingen

Dat er veel te doen was voor en over ambtenaren in 2015 mag ondertussen duidelijk zijn. Daarnaast zijn er weer diverse evenementen en initiatieven opgezet: de Jongeambtenarendag, de Landmachtdagen, de Veteranendag, het Deell-festival, Night to 5, de GayPride en Serious Ambtenaar komen voorbij en De Ambtenaar is zelfs live aanwezig bij de #futour, bij #JANE15 en de #a20dag van het netwerk Ambtenaar 2.0. Daarnaast organiseert A+O fonds Gemeenten een zomerschool, is een nieuwe serie OMOOC’s gelanceerd en is een nieuw platform opgezet voor discussie over het openbaar bestuur: Platform O. Sporten kunnen ambtenaren ook: voetbal, veldlopen, fietsen, zwemmen … alles komt langs in De Ambtenaar.

En dan zijn er nog de vele verkiezingen: Dagmar Winkelhorst wordt in januari gekozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar, Johan Berga is hulpverlener van het jaar, team Katwijk het beste politieteam, CBS de beste overheidsorganisatie, José Manshanden de beste overheidsmanager en Richard Baas de beste ambtenaar van 2015. De kroon op het jaar is echter de verkiezing van Jeugdbescherming Amsterdam tot beste overheidsorganisatie van Europa. De andere winnaars hebben nog een uitdaging dus!

Onderzoeken en ontwikkelingen

Een laatste categorie die uitgebreid aan bod is gekomen in De Ambtenaar wordt gevormd door de onderzoeken en rapportages die over ambtenaren worden gepubliceerd. BZK en UWV houden de aantallen ambtenaren in Nederland bij, de gemeentelijke personeelsmonitor en de bedrijfsvoeringsrapportage van het Rijk komen uit, de Universiteit van Utrecht, BZK en de Verenigde Naties schrijven over de motivatie van ambtenaren en CBS en de Wereldbank over het vertrouwen in de overheid en ambtenaren. Ook cijfermateriaal hebben we genoeg dus.

Daarnaast kent De Ambtenaar twee vaste rubrieken die een vinger aan de pols houden van het leven der ambtenaren. De tien tweets geven een wekelijks nieuwsoverzicht met de tien belangrijkste berichten op Twitter over ambtenaren en overheid en de ambtenarentweet van de dag put uit de oneindige hoeveelheid commentaren en beschouwingen over ons werk die dagelijks op Twitter worden verspreid. Op die manier hoef je tenminste niet te wachten op het jaaroverzicht om te weten wat er speelt in de bruisende wereld van ambtenaren!

Woordenwolk 2015De Ambtenaar in 2015

We weten nu hoe het met de ambtenaar ging in 2015, maar hoe verging het De Ambtenaar? In januari van 2015 begint een klein team met een nieuw initiatief: een online magazine voor, door en over ambtenaren. Ondertussen is er een redactie van zo’n vijftien personen die in totaal 250 berichten hebben geschreven over tientallen onderwerpen die relevant zijn voor ambtenaren. Wil je ook meedoen aan de redactie? Neem dan contact op!

Wat we in 2015 niet hebben gedaan is een persbericht schrijven of reclame maken voor De Ambtenaar. We zijn gewoon begonnen. Desondanks hebben we het afgelopen jaar bijna 50.000 paginaweergaven gehad van in totaal zo’n 26.000 bezoekers. De best gelezen artikelen gingen over het loonakkoord (3.884 weergaven) en over de ambtenaar als professional (1.278 weergaven). De drukste dag was 26 augustus met 1.610 weergaven.

Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de wereld van ambtenaren? Volg ons dan via Twitter of op Facebook. Uiteraard kun je ook De Ambtenaar in je postbus krijgen: abonneer je dan op de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: