Intussen in Cinecittà: Quo Vado?

Zou jij naar de bioscoop gaan om een film over ambtenaren te zien? De Italianen wel: ‘Quo Vado?‘, over een ambtenaar die koste wat kost zijn baantje wil behouden, heeft binnen drie weken al 8,8 miljoen bezoekers en een recette van 70 miljoen euro opgeleverd. Dat betekent dat al één op de zeven Italianen de film met met komiek Luca Medici in de hoofdrol heeft gezien.

In de film wordt ambtenaar Checcho Zalone geconfronteerd met bezuinigingen door zijn nieuwe chef, signora dottore Sironi, die hem naar steeds meer afgelegen standplaatsen stuurt, als hij zijn ‘posto fisso’ (vaste aanstelling met gegarandeerd salaris en andere voordelen) wil behouden. Tot Checcho op de Noordpool de aantrekkelijke Valeria ontmoet…

Met een grote werkloosheid vooral onder jongeren en weinig nieuwe banen in de marktsector, zouden veel Italianen wel een vaste baan bij de overheid willen hebben. Zo verwacht de regio Umbrië op nog geen 100 vacatures bijna 32.000 sollicitanten. Het script is – zoals we dat van Italiaanse films kennen – dan ook niet zonder realisme: de regering-Renzi in Italië pakt inderdaad verzuimende ambtenaren hard aan, die als ze zich niet ziekmelden, onder werktijd boodschappen doen of gaan sporten.

Premier Renzi is de film ook al met zijn vrouw en kinderen gaan zien en heeft zich kostelijk vermaakt, al vindt de oppositie van Forza Italia dat de film de harde waarheid toont en er nog verder ingegrepen moet worden. Nu maar hopen dat die miljoenen bioscoopbezoekers niet allemaal ambtenaren onder werktijd waren…

 

André Rodenburg

André Rodenburg

Ruimtelijk econoom: weet van wonen, werken, verbinden. Kan je mee lezen en schrijven. Heeft gestudeerd in Rotterdam. Gewerkt aan grote projecten die wel (Tweede Maasvlakte) of juist niet (Zuiderzeelijn) doorgingen. En als kenniscoördinator en secretaris van bestuurlijk overleg bij de gemeente Den Haag, ministeries VROM en IenM (Ruimte, Bestuur, Milieu).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: