Intussen in Buenos Aires: los ñoquís

Spookachtig Buenos Aires. Foto Mikel Pierre

Spookachtig Buenos Aires. Foto Mikel Pierre

Bij het woord spookambtenaren denk je misschien aan de geest van een oude referendaris die door het kantoorpand waart. In Argentinië hebben ze last van een ander soort spookambtenaren: collega’s van vlees en bloed, die zich alleen aan het eind van de maand laten zien.

Er is zelfs een apart woord verzonnen voor deze spookambtenaren: los ñoquís (de Spaanse spelling van het Italiaanse gerecht gnocchi). Zoals bij de Italiaanse immigranten in Buenos Aires – meestal arme gezinnen – telkens aan het einde van de maand de goedkope aardappelballetjes op tafel kwamen, zo verschijnen de ñoquís op de 29ste van elke maand bij de Argentijnse overheid om hun salaris op te strijken.

Het zou volgens cijfers van KPMG gaan om ruim 200.000 spookambtenaren, misschien wel 5 à 7 % van het totale Argentijnse overheidsapparaat.  De Zuid-Amerikaanse correspondent van Trouw, Peter Scheffer, schreef er onlangs een artikel (achter paywall) over.

Vaak betreft het mensen die als tegenprestatie voor steun aan een gekozen politicus een erebaantje toegeschoven hebben gekregen. Nu sinds kort de nieuwe president Mauricio Macri (voorheen burgemeester van de hoofdstad) aan de macht is wordt het personeelsbestand van de ministeries opgeschoond. Er is een gratis kliklijn ingesteld om ñoquís te melden.

Sommige critici klagen echter dat niet alleen tijdens de verkiezingscampagne aangestelde ñoquís van zijn voorgangster Cristina Kirchner worden ontslagen, maar dat de operatie ook ervaren federale ambtenaren op straat zet. En zo wordt niet alleen het aannemen, maar ook het ontslaan van ambtenaren een politiek instrument.

André Rodenburg

André Rodenburg

Ruimtelijk econoom: weet van wonen, werken, verbinden. Kan je mee lezen en schrijven. Heeft gestudeerd in Rotterdam. Gewerkt aan grote projecten die wel (Tweede Maasvlakte) of juist niet (Zuiderzeelijn) doorgingen. En als kenniscoördinator en secretaris van bestuurlijk overleg bij de gemeente Den Haag, ministeries VROM en IenM (Ruimte, Bestuur, Milieu).

1 reactie

  1. André Rodenburg André Rodenburg schreef:

    Aanvulling 7 maart: de ñoquís komen in opstand. Via De Groene: http://www.groene.nl/artikel/argentijnse-spookambtenaren-gaan-de-straat-op

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: