Intussen in Brussel: ambtenarenbal

Feestelijk Brussel. Foto William Helsen

Feestelijk Brussel. Foto William Helsen

In Nederland houden ambtenaren een kerstviering of een nieuwjaarstoespraak in het bedrijfsrestaurant van kantoor of misschien op een nabije vergaderlocatie. In Vlaanderen gaan de ambtenaren in het nieuwe jaar echter meteen helemaal los: elk jaar is het bal en dat viert men niet op het werk maar ‘op restaurant’. En bal wil in België ook zeggen dat er gedanst wordt.

Het grootste ambtenarenbal met doorgaans ruim 1.200 deelnemers is in Brussel, in feestzaal Ancienne Belgique. Om 13 uur ’s middags gaan daar de deuren open en uiterlijk om 23 uur is het over. Hoewel het feest – als 2 januari op een werkdag valt – al onder kantooruren start, is het gebruikelijk dat mensen vrije uren nemen of diensten ruilen om aanwezig te kunnen zijn.

De traditie bestaat al zeker sinds de jaren 1900, bezongen door Jacques Brel – wiens grootmoeder volgens de liedtekst ‘fonctionnaire’ was – toen “Brussel nog een bruisende stad” heette te zijn. Dit jaar hing er echter door de recente terreurdreiging een minder vrolijke sfeer, zelfs het vuurwerk in Brussel was afgelast. Vooral de jongere ambtenaren lieten zich echter niet van het nieuwjaarsbal weerhouden.

Alles op kosten van de belastingbetaler? Neen toch! Het ambtenarenbal is een initiatief van de Vlaamse personeelsvereniging KVT (‘Kunst en Vrije Tijd’), al zijn ook ambtenaren van de andere gewesten en bestuurslagen welkom. Ja, zelfs Franstaligen worden gesignaleerd: pour les francophones la même chose! De entree, excuseer: inkom, bedraagt 5 euro en ook voor garderobe en drankjes moet betaald worden (er is zelfs statiegeld als je flesjes en glazen terugbrengt naar de toog). De opbrengst wordt de rest van het jaar benut om sportactiviteiten van KVT mee te financieren.

Wat wel hetzelfde is als de nieuwjaarsviering in Nederland: ook de Belgen vragen zich af of je al je collega’s van de andere sekse drie keer moet kussen (of dat door hen laten doen) en wat je kunt doen om dat desnoods te vermijden …

 

 

 

André Rodenburg

André Rodenburg

Ruimtelijk econoom: weet van wonen, werken, verbinden. Kan je mee lezen en schrijven. Heeft gestudeerd in Rotterdam. Gewerkt aan grote projecten die wel (Tweede Maasvlakte) of juist niet (Zuiderzeelijn) doorgingen. En als kenniscoördinator en secretaris van bestuurlijk overleg bij de gemeente Den Haag, ministeries VROM en IenM (Ruimte, Bestuur, Milieu).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: