Minder ambtenaren. Dus meer werk?

Trends en cijfers publieke sectorElk jaar publiceert het ministerie van BZK een overzicht van hoe het staat met het werken in de publieke sector. Ook dit jaar weer. Het rapport bevat alle trends en cijfers over ambtenaren. Eerdere jaargangen en nog meer cijfers vind je in de kennisbank openbaar bestuur.

Iedereen geeft vervolgens een eigen draai aan deze cijfers. Zo geeft Binnenlands Bestuur aandacht aan de groei van het aantal vrouwelijke ambtenaren en benadrukt Rijksoverheid.nl de afname van het aantal ambtenaren.

Ook Lucas Lombaers schrijft in zijn laatste voorwoord hoopvol dat de overheid in staat is om de eigen organisatie bij te sturen, namelijk om kleiner te worden en om ambtenaren langer te laten werken. Beide zijn immers politieke wensen.

Die nadruk op het verminderen van het aantal collega’s roept echter ook de vraag op waar het werk is gebleven dat deze mensen deden. Ik lees namelijk niks over het schrappen van taken. De input (het aantal uren werk) wordt niet gekoppeld aan de output (het resultaat op al die taken).

Blijkbaar is het mogelijk zonder gevolgen te snijden in de overheid. Begrijpelijk dus dat bij elke verkiezing die wens hoog op alle wensenlijstjes van de politieke partijen prijkt. Maar is dat zo? Kun je eindeloos en pijnloos blijven snijden? Of betekent het vooral dat minder mensen meer moeten doen?

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

  1. 29 oktober 2015

    […] Een kleine maand geleden meldde het ministerie van BZK het al, maar nu is er ook bevestiging van het UWV: het aantal ambtenaren daalt flink. Het zijn er zelfs 50.000 minder dan tien jaar geleden. Volgens de Sectorbeschrijving Overheid werkten in 2014 412.000 mensen bij de overheid, een daling van 11% ten opzichte van 2004. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: