Minder ambtenaren: doel of middel?

Een kleine maand geleden meldde het ministerie van BZK het al, maar nu is er ook bevestiging van het UWV: het aantal ambtenaren daalt flink. Het zijn er zelfs 50.000 minder dan tien jaar geleden. Volgens de Sectorbeschrijving Overheid werkten in 2014 412.000 mensen bij de overheid, een daling van 11% ten opzichte van 2004.

Er worden wel nog steeds mensen aangenomen, met name door de vergrijzing. Dat zijn geen jonge schoolverlaters en meestal ook geen laag- of middelbaar opgeleiden, maar vooral technici, hoogopgeleide ICT’ers en financieel specialisten. Kortom, we worden – als gemiddelde ambtenaar – ouder en hoger opgeleid. En geringer in aantal dus.

Minder ambtenaren. De politiek wil het en zo gebeurt het. De ambtenaar als wegwerpartikel van politici, zo constateert Tom-Jan Meeus vandaag in NRC. Waarom willen we eigenlijk minder ambtenaren? De efficiencywinst is ondertussen wel ingeboekt. Zou niet de eerste vraag moeten zijn: wat willen we bereiken? En pas dan: hoeveel mensen hebben we daarvoor nodig?

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

 1. Peter Dellebeke schreef:

  “Waarom willen we eigenlijk minder ambtenaren?”
  Tsja, omdat het nu eenmaal een politiek sterk standpunt is waarschijnlijk?
  Net zoals het Nederlands voetbalelftal zijn ambtenaren nu eenmaal een geliefd onderwerp op menig verjaardag of feestje.
  Om maar eens lekker op te klagen en zeuren, want “ze doen toch de hele dag niets”, “staren maar uit het raam”, en de rest kan iedereen wel invullen denk ik.

  Aangezien deze mensen een groot deel van het electoraat zijn, is het voor de politiek altijd wel duidelijk waar er geschrapt moet worden in tijden dat de broekriem aangehaald moet worden.
  Als politicus roepen dat er wellicht ambtenaren bij moeten komen op het departement, is het ondertekenen van het eigen doodsvonnis en de politiek…
  Dus gaan we schrappen, en het liefst zo veel mogelijk….

  En dan krijg je dat soms hele afdelingen ineens naar “de markt” gaan.
  Persoonlijk krijg ik daar altijd een beetje een naar gevoel van, want ik heb geen idee, maar wel een zwaar vermoeden hoe zich dat kostentechnisch uitbetaald, namelijk voor het zelfde werk, voor veel meer geld..
  (Is er hier iemand die daar meer zicht op heeft?)

  Maar uiteindelijk is het politieke doel gehaald, minder ambtenaren, dus de burger is weer tevreden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: