Business as Brussual

IMG_3125 KoeienEen wereld in een wereld

Vijf weken geleden stap ik uit de metro bij Schuman om de sleutel van mijn appartement te halen. Ik hoor een kakofonie van Frans, Vlaams, Italiaans, Japans, Duits, en vraag me af waar ik ben beland. Dit is Brussel; een wereld in een wereld! Nog geen twee maanden daarvoor kreeg ik het bericht dat ik de nieuwe teamcoördinator EU-voorzitterschap zou worden bij de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van Nederland in de EU, de reden voor deze overstap. Werken in Brussel voor mijn ministerie van Infrastructuur en Milieu, tijdens zo’n belangrijk half jaar dat Nederland weer voorzitter is van de Raad van Ministers. Geweldig! Maar ook: mijn boeltje oppakken, man en dochters achterlaten en een jaar in Brussel wonen en werken. Hoe zou dat zijn?

“Met Daniëlla van Iterson, teamcoördinator EU-voorzitterschap bij de Permanente Vertegenwoordiging van…. tuut-tuut-tuut! Mensen hebben al opgehangen terwijl jij nog bezig bent met je voor te stellen”, grapt een vriendin van me als ik vertel wat mijn nieuwe functie is. Ja, het is een mond vol, daar moet ik nog even iets op verzinnen. Mijn taken zijn net zo veelomvattend: ervoor zorgen dat we met het hele Infrastructuur en Milieuteam bij de PV een succesvol voorzitterschap draaien. Veel plannen, organiseren, coördineren en communiceren. Om dat succes te bereiken zijn bij de hele PV alleen al bijna veertig trainees aangetrokken.

In de eerste week van september, als ik net vers binnen ben, heffen we met alle medewerkers van Ambassade en PV bij ambassadeur Pieter de Gooijer thuis het glas op het voorzitterschap tijdens de ‘Back to Business’ borrel. De Ambassadeur benadrukt het belang van onze rol, wat die rol precies betekent en spreekt de hoop en verwachting uit dat we met z’n allen nét dat stapje meer zullen zetten om ons voorzitterschap te laten slagen. Dat stapje meer zal ook regelmatig werken op de zondagmiddag inhouden.

Brussel: dit is het hart van Europa. Op deze plek kom je alle ontwikkelingen en problemen die er binnen maar ook buiten Europa spelen, tegen. Dat is ook binnen de PV merkbaar in de korte stafvergadering in de ochtend met de ambassadeur en plaatsvervangend ambassadeur, waar op dit moment de migrantencrisis domineert. Je merkt het ook buiten als boze boeren of taxichauffeurs staken en daardoor het gebied rondom Schuman blokkeren en de hele Europese wijk potdicht zit. En niet alleen zij weten ons te vinden, maar ook lobbyisten, politici of journalisten die je tegenkomt bij de vele borrels die er worden georganiseerd. Het wordt een druk en hectisch jaar! Daar zal ik goed voorbereid en fit voor moeten zijn. Voorlopig heb ik me voorgenomen om twee keer per week rondjes te hollen in het Jubelpark …

 

 

Daan van Iterson

Daan van Iterson

Teamcoördinator EU-voorzitterschap bij de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel. Gedetacheerd namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Samen werken aan een succesvol voorzitterschap. Kijkje in de Brusselse keuken via Business as Brussual.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: