Zit jij al op de ambtenarenwifi?

Logo govroam“Eén keer inloggen, overal online!” Dat is de boodschap van govroam, de stichting die ‘government roaming’ aanbiedt. Dat betekent dat je als ambtenaar op elke overheidslocatie draadloos en veilig kan inloggen, zonder dat je je steeds opnieuw hoeft aan te melden. Zo kun je overal op de ambtenarenwifi dus.

Althans, op 130 locaties van 25 overheidsorganisaties. Dat zijn de organisaties die nu meedoen en het voor hun medewerkers hebben geregeld, bijvoorbeeld Belastingdienst, Rijkswaterstaat, ministerie van Economische Zaken, gemeente Den Haag, regio Heerlen en provincie Gelderland. In totaal gaat het om 50.000 ambtenaren.

Het grote voorbeeld voor dit initiatief is eduroam, dat wereldwijd studenten internettoegang geeft. Studenten kunnen bij elke aangesloten instelling inloggen op wifi met hun naam en wachtwoord, waarna hun eigen instelling de toegang controleert. Een goed werkend voorbeeld, dus dat nemen we graag over.

Internationaal zijn er govroam-initiatieven gestart in België, Oostenrijk, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Spoedig kun je op vakantie (of werkbezoek) gewoon het lokale stadhuis binnenlopen als je even je mail wil controleren!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: