Vandaag! Live! Op #JANE15!

JANE15

Wat speelt er onder jonge ambtenaren? Wat is er nu actueel? Dat hopen we vandaag op te pikken op JANE, het Jonge Ambtenaren Netwerk Event van Futur. Futur organiseert dit evenement elk jaar om de Nederlandse jongeambtenarennetwerken met elkaar te verbinden en te versterken. Dit jaar vindt JANE plaats in Rotterdam. Rechts in het scherm kun je alle Twitterberichten over #JANE15 volgen, maar De Ambtenaar heeft Puck van Tilburg en Davied van Berlo als verslaggevers gestuurd om live in beeld te brengen wat er gebeurt. Vanaf 14 uur verschijnen hun berichten hieronder!


#JANE15

Door Puck van Tilburg en Davied van Berlo

17.25u

En dan nu de borrel! Deze blog is gesloten.

17.15u

Last but not least is er aandacht voor de jonge ambtenaar van het jaar verkiezing. Jonge ambtenaren kunnen zichzelf nomineren of genomineerd worden.  De derde week van januari is de uitreiking.

 

17.10u

Ben Kuipers sluit af. Als laatste tip zegt hij dat je als ambtenaar dichtbij jezelf mag blijven. “Als dingen niet goed voelen om te doen, zet jezelf dan voor het blok!”

16.55u

Een van de constateringen is dat de rol van de media erg belangrijk is bij publiek leiderschap. Als je als overheid zaken los laat, kun je ook niet meer overal verantwoordelijk voor zijn. De media gaan desondanks op zoek naar de schuldige. Als er iets misgaat waar de overheid op enige manier bij is betrokken, wordt er bij de overheid gezocht naar een kop van Jut om eenvoudig het verhaal te kunnen vertellen.

In het verlengde daarvan wordt aangegeven dat loslaten sowieso een lastig thema is. Er is vaak een angst om dat echt te doen. Er wordt gezegd dat fouten maken zouden moeten mogen. Toch heeft dit een beperkte houdbaarheid. Er moet wel geleerd worden van fouten en daarom blijft de vraag wie er schuldig is relevant.

16.05u

Ben Kuipers (@benskuipers) spreekt over publiek leiderschap van jonge ambtenaren. Volgens hem is leiderschap voor iedereen. Wat betekent dat voor de ambtenarij? Het komende half uur gaan we hierover met elkaar in gesprek.

 

16.00u

Bijna iedereen heeft een of meerdere matches gevonden. Het is duidelijk dat jonge ambtenaren door meer met elkaar in contact te komen, nog meer kunnen bereiken.

15.15u – 16.00u

Alle aanwezige jonge ambtenaren gaan de ‘beursvloer’ op om met elkaar in gesprek te gaan over wat ze voor elkaar kunnen betekenen.  Als er een match is, zetten ze het op twitter. Hieronder een aantal matches:

https://twitter.com/AnnemarieBakker/status/647042059304599552?s=17

15.10u
Ook de jonge ambtenaren vereniging van Haarlemmermeer geeft een pitch? Ze bieden een podium voor succesverhalen binnen de publieke sector met Publix.

15.02u

Nu pitcht Jong Leefomgeving over hun organisatie.

14.56u

Pieter Bosma van het Rotterdamse jonge ambtenarennetwerk pitch nu.

14.46u

Florus van der Linden neemt het woord als voorzitter van Futur. Hij wijst op de vergrijzende overheid. De veranderende overheid vraagt juist om jonge ambtenaren. Futur zet zich in om jonge ambtenaren in beweging te brengen om hierin een rol te nemen.

14.30u

De volgende stelling is wat langer. ” De samenleving digitaliseert en van overheden wordt steeds meer verwacht dat er intensief wordt samen gewerkt. Dat kan alleen door structureel gegevens met elkaar te delen. Burgers in Nederland zullen dan ook een beperking van hun privacy door de overheid moeten accepteren om deze om deze opgaven waar te kunnen maken.” De voorstanders zijn in de meerderheid.

14.10u

We zijn begonnen! Kamran Ullah  (&Maes, @KamranUllah) trapt af met een welkom. We starten vandaag met een Lagerhuisdebat! Eerste stelling: de ambtenarenstatus moet worden afgeschaft!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

 1. Paul Kemperman schreef:

  Werken bij de overheid is soms prettig maar soms ook helemaal niet.

  Uit cijfers van het CBS blijkt dat 26,7% van alle ambtenaren in ons land in 2014 te maken heeft gehad met werkplekgeweld door collega’s en leidinggevenden.

  Dit zijn de afzonderlijke percentages volgens het CBS:
  – seksuele intimidatie: 2,2%;
  – lichamelijk geweld: 0,5%;
  – intimidatie: 15,3%; en
  – pesten: 8,7%.

  Als je op je werk het doelwit bent van collega’s en leidinggevenden die je intimideren, pesten e.d. dan sta je er helemaal alleen voor. Van een overheidswerkgever zou je mogen verwachten dat zoiets niet wordt getolereerd. Helaas is dat niet zo. Sommige overheidswerkgevers stimuleren dergelijke onthutsende praktijken en dwingen collega’s en leidinggevenden er zelfs toe om goed functionerende medewerkers langs dit bedenkelijke traject zo goedkoop mogelijk de deur uit te werken.

  Voor jonge ambtenaren is het van belang ook hier goed op voorbereid te zijn. Het is te zot voor woorden dat 1 op de 4 ambtenaren door collega’s of leidinggevenden wordt (weg)gepest of geïntimideerd en iedereen doet alsof er niets aan de hand is.

  In 2013 waren de percentages ook al hoog, maar nog niet zo hoog als in 2014.

  Zie: http://bit.ly/1iy3bMJ

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: