Nieuwe gedragscode integriteit voor rijksambtenaren

Het ministerie van Wonen en Rijksdienst heeft een nieuwe gedragscode uitgebracht voor de integriteit van rijksambtenaren. “De samenleving verandert en het krachtenveld waarbinnen de rijksambtenaar opereert, is complexer geworden”, constateert minister Blok. Ook wil de Rijksoverheid meer als één geheel opereren. Allemaal redenen om de versie uit 2006 te vernieuwen.

Onafhankelijkheid en onpartijdigheid, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid en eigen verantwoordelijkheid zijn volgens hem de belangrijkste waarden om bij stil te staan. Ook is het belangrijk om in geval van twijfel je collega’s te raadplegen. Uiteindelijk moet het een ‘levend document’ worden immers.

De richtlijnen voor contact met Kamerleden (de zogenaamde Oekaze-Kok) en die voor sociale media, de uitgangspunten online communicatie rijksambtenaren, blijven onverminderd van kracht. De oude gedragscode is nog na te slaan op de site van Bureau Integriteit Openbare Sector (BIOS).

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: