Integritisme, kent u dat woord?

Integritisme is de inflatie van het begrip integriteit. Ofwel: meteen roepen dat iemand niet integer is, terwijl er geen aanleiding is, als er gewoon een fout is gemaakt of als iemand slecht functioneert. De term is verzonnen door prof. Huberts in zijn oratie in 2005.

BB meldt dat ambtenaren die in beeld zijn bij politici steeds vaker worden beschuldigd van niet integer handelen, met name griffiers en gemeentesecretarissen. Kortom, ambtenaren worden blijkbaar vaker deel van een politieke strijd.

Het Steunpunt integriteitonderzoek politieke ambtsdragers, dat dit jaar van start is gegaan, ziet dit in zijn eerste rapportage als een schadelijke ontwikkeling en overweegt  daarom of het ook ambtenaren gaat ondersteunen.

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

 1. Peter Dellebeke schreef:

  Niet alleen bij de buitenwacht, maar ook intern zie ik af en toe dat er te pas en te onpas wordt gestrooid met de term “niet integer handelen”.., zonder dat mensen de achtergronden weten..
  Zo was er op de #Yammer feed van RWS laatst een discussie over documenten, die ergens van een plotter rollen, waaronder soms (schijnbaar) privé documenten.
  Meteen werd daarop gereageerd als zijnde niet integer handelen..

  Dat verbaasd, maar ook irriteert mij, zonder een achtergrond te kennen, zomaar stellen dat iemand niet integer zou handelen…
  Ik kan mij zomaar 1000 redenen bedenken waarom er wel integer is gehandeld…

  Ik zou zeggen, denk na, en laat de kerk in het midden..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: