Zijn boa’s voldoende toegerust voor hun werk?

Boa's op de scooter. Foto Shirley de JongIn totaal zijn er in Nederland zo’n 26.000 boa’s, buitengewone opsporingsambtenaren. De bekendste boa’s zijn de gemeentelijke handhavers die je op straat ziet lopen, maar er zijn ook boa’s in het openbaar vervoer, bij natuur- en milieuorganisaties, in het onderwijs en de sociale sector.

Met name in de handhaving van de openbare orde is vaak onduidelijk waar de grens ligt tussen de taken van de politie en de boa’s en hoe de samenwerking verloopt. Eerder dit jaar was er al discussie over de vraag of de boa’s niet een nieuw soort gemeentepolitie moesten worden. De VNG doet momenteel onderzoek naar de rol van boa’s.

Voorbereiding en uitrusting

Een uitgebreide evaluatie uit 2013 gaf al aan dat er nog veel onduidelijkheid is over de rol van boa’s in het stelsel van handhaving. Uit dat onderzoek bleek ook dat veel boa’s met te weinig opleiding en voorbereiding op pad worden gestuurd. De diversiteit van de taken, maar ook de omgang met burgers maakt het een complexe baan.

BOA ACP, een vakbond voor boa’s, wil dat ook de uitrusting van handhavers op de agenda komt te staan. Geweld tegen boa’s komt immers regelmatig voor. Elke boa zou handboeien en wapens moeten kunnen dragen, zo verklaart de vakbond op Omroep Brabant (zie ook dit overzicht van de uitrusting per gemeente). Overdreven of terecht?

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: