Wat drijft ambtenaren? Niet het geld …

Als ambtenaren worden we niet gedreven door geld, maar onze inzet en prestaties groeien juist als er genoeg ruimte is om bij te dragen aan de publieke zaak. Sterker nog, gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en verantwoording nemen daardoor toe. Dat stelt onderzoeker Nina van Loon van de Universiteit van Utrecht in haar proefschrift met als titel “The role of public service motivation”. Een cruciale rol dus.

Wat zegt dat over het beleid van organisaties? De meeste ambtenaren zien de ‘control’ en het ‘Excelmanagement’ alleen maar toenemen immers, ten koste van de productiviteit en de kwaliteit blijkbaar. En wat zegt het over de strijd die de vakbonden aan het voeren zijn? Die gaat vooral over geld, niet over de ruimte van ambtenaren of de mogelijkheid om je beter in te zetten voor de publieke zaak. Voeren ze wel de juiste strijd?

Een actuele discussie dus. De verdediging van het proefschrift zal plaatsvinden op 4 september maar wellicht dat dit eerder gepubliceerde artikel alvast inzicht kan geven in de inhoud!

Toevoeging:

Onderzoeker Nina van Loon wees me op dit filmpje waarin het onderzoek helder wordt samengevat:

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: