Investeren in de kwaliteit van ambtenaren maakt Nederland gelukkiger!

Alles wordt gemeten, dus ook hoe gelukkig de inwoners van landen zijn. Wat blijkt: Nederland scoort hoog, maar niet zo hoog als Denemarken. De reden? “Vooral de kwaliteit van de overheid, van de ambtenaren, is in Denemarken nog net iets beter dan bij ons.”

Aan het woord  is Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar ‘sociale voorwaarden voor menselijk geluk’ aan de Erasmus Universiteit​ en initiatiefnemer van de wereldwijde geluksindex. In de NRC (van 23 maart alweer, zie Blendle) legt hij dat als volgt uit:

​​„​Landen zijn gelukkiger naarmate ze rijker zijn, er meer vrijheid is, de geestelijke gezondheidszorg beter is (dit met name in westerse landen) en de seksen gelijker zijn. Maar het sterkste verband is dat tussen geluk en kwaliteit van de overheid, zoals gebrek aan corruptie en competentie van ambtenaren. „Nee, ik denk niet dat als je burgers vraagt naar de bron van hun geluk, dat ze dan naar Den Haag wijzen”, zegt Veenhoven opgewekt. „Het gaat niet zozeer om de politiek, meer om de ambtenaren, dat die een voorspelbaar klimaat creëren. Dan kunnen mensen hun eigen plan trekken, zijn ze minder afhankelijk van familie.”

Kortom, een land is zeer geholpen met betrouwbare ambtenaren. De vraag is nu: hoe verhogen we de kwaliteit van ambtenaren? Hoe halen we Denemarken in?
Ideeën zijn welkom als reactie hieronder!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

2 reacties

  1. paulvreeke schreef:

    De kwaliteit van de ambtenaren kunnen we vergroten door de kennis en met name de ervaring van de oudere ambtenaren via een meester gezel aanpak over te dragen op de jongere generatie. Met wederzijds begrip voor verschil van inzichten.

  1. 5 november 2015

    […] Investeren in de kwaliteit van de overheidsorganisaties en haar ambtenaren maakt Nederland gelukkige…, stelt prof. Veenhoven van de Erasmus Universiteit. Dat is dan ook ons uitgangspunt: ambtelijk vakmanschap als publieke waarde, investeren in ambtenaren om maatschappelijke meerwaarde te creëren. Ofwel, we willen Nederland versterken door ambtenaren te versterken. Dat is nummer 1! […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: