Mijn steun hebben jullie!

Vandaag staan twee van onze geüniformeerde collega’s voor de rechter voor het doodschieten van de doorgedraaide Mike Stok in 2013. Het Openbaar Ministerie besloot eerder dat de agenten volgens de regels hadden gehandeld, maar de nabestaanden van Stok waren het niet eens met die beslissing, waarop het gerechtshof besloot dat de twee agenten alsnog terecht moesten staan omdat niet vaststaat dat het gebruikte geweld gerechtvaardigd was.

Van zerotolerance naar beste vriend

Eerder blogde ik hier al over het effect dat rechtszaken als deze en veroordelingen als die van vorige week, waarbij een agent uit Kerkrade tot 2 jaar en -in een andere zaak- een agent uit Veghel tot een geldboete en een schadevergoeding werden veroordeeld, kunnen hebben op onze veiligheid en die van burgers.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Gisteren vroeg Davied zich hier af in hoeverre ambtenaren persoonlijk aansprakelijk zijn voor hun daden tijdens de ambtsuitvoering en of het tuchtrecht niet een werkende oplossing zou kunnen zijn voor politiemensen en ambtenaren in het algemeen in gevallen zoals hierboven genoemd.

Ernstig bedreigd

De beide agenten die vandaag, onder grote publieke belangstelling, voor de rechter staan zijn dusdanig bedreigd, dat ze vermomd in het beklaagdenbankje zitting nemen. Dit raakt mij enorm. Ik kan me alleen inbeelden hoe zij zich vandaag, maar ook de afgelopen twee jaar moeten hebben gevoeld. Ze worden vandaag gelukkig door vele collega’s gesteund in de rechtbank. Mijn steun hebben jullie ook! Daarmee wil ik mij niet in de rechtsgang mengen en ook geen afbreuk doen aan mijn medeleven voor de nabestaanden. Dit is een zaak met alleen maar verliezers.

Maarten ter Horst

Werkt voor een middelgrote gemeente in de Randstad. Doet dingen in het vastgoed én organisatieontwikkeling. Is oprichter van I AMbtenaar. Houdt van halfvolle glazen, maar is positief kritisch. Redacteur van De Ambtenaar.

2 reacties

  1. Davied van Berlo schreef:

    De uitspraak is op 5 augustus.

  1. 25 april 2016

    […] Juli was ook de maand van rechtszaken tegen agenten voor hun daden tijdens de ambtsuitvoering. Ondanks hun veroordelingen kregen ze brede steun. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: