Maak vacatureteksten representatiever!

Wat wil je later worden? Die vraag wordt vaak aan jongeren gesteld. Het beroep van ambtenaar staat dan niet altijd hoog op de lijst. Dat is zonde, want het vak van een ambtenaar is divers en kan heel erg gaaf zijn. Het valt me op dat vacatures en met name functienamen dat niet altijd uitstralen, daarom nam ik eens een aantal vacatureteksten onder de loep.

Lange functienamen

Neem nou bijvoorbeeld de vacature voor Junior Taxateur Courante niet Woningen van de gemeente Rotterdam. Als je die functie boven een vacaturetekst ziet staan, dan denk je niet meteen: “Wow, wat een gave baan”! Toch lijkt de baan me erg leuk, want het betekent dat je winkels en opslagplaatsen op waarde schat in een stad vol gave architectuur. Het is een brede en uitdagende functie voor een starter; een super begin van je carrière!

Functies met letters

Of neem nou de vacature voor functioneel applicatiebeheerder B bij de gemeente Zaanstad. Ik vraag me altijd af waar die ‘B’ nou precies vandaan komt. In ieder geval krijg je in deze functie de mogelijkheid om programma’s waarmee wordt gewerkt, nog beter aan te laten sluiten op de wensen van de medewerkers. Zo kunnen zij op hun beurt een nog betere dienstverlening bieden aan de burgers van de gemeente. Een mooie functie bij een moderne organisatie die wellicht toch beter een andere naam kan krijgen.

Alweer een functie met een letter, is de functie Senior Netwerk-beheerder (Informatiebeheerder E) bij de gemeente Breda.  De vacature is verder een korte tekst waarin wordt gevraagd om een netwerkbeheerder. Daardoor lijkt de functie me niet heel spannend, maar volgens mij is de functie dat wel.

Abstracte functienamen

De laatste vacature die ik tegenkwam in dit kader is die van Architect infrastructuur bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Natuurlijk ben ik niet geheel stom en kon ik al raden dat ze niet naar een verkeerskundige op zoek zijn bij deze organisatie. Toch kan ik me voorstellen dat hele geschikte mensen niet reageren op dit soort functienamen, omdat ze te abstract zijn. Een gemiste kans, want zoals ook in de vacature staat werk je als IT-specialist bij de overheid aan belangrijke thema’s als privacy, security en cybercrime.

Representatieve functienamen en vacatureteksten

De vacatures voor functies van ambtenaren zouden dus wel wat beter kunnen. Eigenlijk is deze blog dan ook een oproep van mij aan de verschillende overheidsorganisaties. Het imago van de overheid kan verbeteren door vacatureteksten te schrijven die aanspreken. Geef functies namen die representatief zijn. Zowel in de zin dat zij de lading van de functie dekken, maar ook in de zin dat ze uitstralen wat overheden zouden moeten willen uitstralen: dat ze goede werkgevers zijn, opereren in een dynamische omgeving, veel kansen bieden en werken aan een betere samenleving.

Puck van Tilburg

Bestuurskundige. Werkt als bestuursadviseur bij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zit in het bestuur van FUTUR.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: