Live verslag: de Futour trekt door Nederland!

FutourFutur, het netwerk van jonge ambtenaren, trekt donderdag 23 en vrijdag 24 juli door Nederland om te kijken waar zoal vernieuwing plaatsvindt in de publieke sector. Het doel is om ruim 800 kilometer af te leggen langs deze route.

De Ambtenaar doet live verslag van de Futour dus hou deze pagina in de gaten en volg #futour op Twitter!

 


Dag 1. Liveblogger: Davied van Berlo


Eerste halte: Democratic Challenge bij BZK

Koos Steenbergen is rijkstrainee en werkt als projectleider aan Democratic Challenge, het project van BZK om democratische vernieuwingsprojecten te stimuleren en ondersteunen. Op de 36e verdieping van het ministerie werd hij geïnterviewd over zijn project en de rol van jongeren bij de overheid. Aan het einde van de #futour wordt met alle beelden een videoverslag gemaakt en aangeboden aan minister Blok.

http://twitter.com/davied/status/624109903792222208/photo/1


Onderweg naar Bergen op Zoom

http://twitter.com/davied/status/624125124401344512/photo/1


#futour is trending!


Tweede halte: Bergen op Zoom

We spreken met gemeentesecretaris Lidia Spindler en twee BRAM’ers, Anne-Marie Backx en Mathijs Mol. BRAM is een regionaal initiatief om kennis flexibel in te zetten op de juiste plek.

De gemeentesecretaris benadrukt het belang van innovatie om aansluiting te houden bij veranderingen in de samenleving.

Anne-Marie en Mathijs vertellen dat ze zich graag inzetten voor de publieke zaak. Bij welke organisatie ze dat doen verschilt echter. Als BRAM’ers wordt hun kennis ingezet waar het nodig is en doen ze steeds wisselende projecten.

En nog even een blik achter de schermen …


Derde halte: Tilburg

In Tilburg bezoeken we Jolien Peeters en Stijn van Rooij. Jolien is voorzitter van de Jongeambtenarendag en Stijn één van de initiatiefnemer van Serious Ambtenaar.

Stijn vertelt over WAVE, een intern netwerk dat innovatieve projecten oppakt binnen de gemeente Tilburg. Jolien benadrukt dat vernieuwing alleen kan plaatsvinden wanneer jonge en andere ambtenaren samenwerken!

Tussendoor bekijken we nog even het Textielmuseum.


Waar deden we het ook alweer voor?


Laatste stop vandaag: Veldhoven

In Veldhoven worden we ontvangen door jonge ambtenaren Francis van Boxtel en Robbert Speksnijder en Leon Busschops, manager Mens en Omgeving. Veldhoven heeft minder dan 10% jonge ambtenaren en Leon wil daar graag wat aan doen!

In Veldhoven gaan ze uit van A*K=E: acceptatie maal kwaliteit is effectiviteit. Francis en Robbert proberen hun collega’s meer met de buitenwereld te laten werken. Dat is waar het gebeurt. De samenleving is in verandering en wij moeten meeveranderen.

En ondertussen achter de schermen …

 

En daarmee eindigt dag 1 van de #futour!


Dag 2. Liveblogger: Martine van Dijk


Eerste halte: Regio Twente!

Na een wilde nacht in het Van der Valk hotel in Hengelo een relaxte ontbijtsessie met Jelly van de Weerd & Pieter Kistemaker (Gemeente Hengelo) en Nikki Olde Monnikhof (Rijksmuseum Twente/Gemeente Enschede). We hebben gezien wat voor een diverse rollen jonge ambtenaren na hun traineeship kunnen nemen. Belangrijk is om plezier te hebben in het werk en nodigen de minister uit om in Twente langs te komen.


Onderweg naar Zwolle


Tweede halte: Provincie Overijssel

Een warm welkom in Zwolle, bij het Provinciehuis Overijssel. We spreken met Alfred Peterson, Nienke Visschers, Marije Voorthuijzen, Gerdien van der Zanden en Maarten Pouwel. ‘Zonder Vitamine J(jongeren) in de organisatie zijn we niet compleet’, volgens Alfred Peterson. Gerdien: ‘ Jongeren zijn gangmakers in de organisatie’. Naast het werk wat ze doen bij de Provincie Overijssel is er veel ruimte voor eigen initiatief en dat blijkt uit de projecten, zoals ‘Out of your Inbox-week’ en ‘Spiegelgroep’.


Onderweg naar Anna Paulowna


Derde halte: Gemeente Hollands Kroon

In Hollands Kroon werken ze met zelfsturende teams. Anne-Marleen Dijkhuis, organisatieadviseur, en Debbie Dekkers, beleidsadviseur jeugd, zijn als trainee gestart bij Hollands Kroon via De Stem van Hollands Kroon. Het werken in zelfsturende teams zorgt voor vernieuwing en verandering in de organisatie. ‘Het roer om is werken aan je eigen ontwikkeling.’


Vierde halte: Gemeente Zaanstad

In de gemeente Zaanstad werken veel jongeren. Met het Talentontwikkelprogramma worden jongeren opgeleid tot professionals. Met een aantal jonge ambtenaren wordt gesproken over het ontwikkelprogramma, maar worden we ook meegenomen naar het Hemburgterrein, waar een metamorfose plaats zal vinden: van geschiedenis naar een plek van nu waar gewoond en gewerkt kan worden.


Laatste halte: Gemeente Hilversum

Last, maar zeker niet least: gemeente Hilversum. Ondanks het late tijdstip waren we van harte welkom bij de gemeente (bedankt!). Bij de gemeente Hilversum zijn we in gesprek met Anne Visser (Programmamanager Media en Cultuur) en wethouder Floris Voorink. Anne is vanuit het bedrijfsleven bij de gemeente gaan werken en zet deze werkervaring en zakelijkheid in bij de gemeente. Ook onderhoudt zij vanuit haar rol veel contact met lokale partners in Hilversum. Anne is een jonge ambtenaar met veel verantwoordelijkheid en een goed voorbeeld voor veel jonge ambtenaren. ‘Jongeren hebben ruimte nodig om te experimenteren en perspectief!’

En daarmee eindigt ook dag 2 van de #futour!

 

Verslaglegging

Maandag 17 augustus nam minister Blok van Wonen en Rijksdienst de boodschap van Futour 2015 in ontvangst. Het verslag lees je hier, de boodschap bekijk je hieronder:

Tijdens de Futour is ook uitgebreid gefilmd en het resultaat is deze leuke video:

 

Minister Blok neemt de boodschappen van jonge ambtenaren uit heel Nederland in ontvangst.

Minister Blok neemt de boodschappen van jonge ambtenaren uit heel Nederland in ontvangst.

1 reactie

  1. Cor Knoester schreef:

    Geeft goed en beknopt weergave plaats ban twee dagen FUTOUR. Leuk om te lezen hoeveel er gebeurt met, door en voor Jonge Ambtenaren. Klasse!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: