Ambtenaar, vertel je verhaal!

Piet Kats is motoragent. Via Twitter en via zijn blog vertelt hij wat hij zoal meemaakt op een dag. Het zijn vaak aangrijpende verhalen, maar wat me het meest opvalt daarin is hoe het publiek reageert, zoals in Gestoordeling en zijn videoverhaal De omstander. Eerder al vertelde hij zo’n verhaal in RTL Late Night.

Vaak krijgt Kats in zijn werk te maken met mensen die hem aanspreken op zijn handelen of hem zelfs actief tegenwerken. Als je je met hart en ziel inzet voor het algemeen belang is dat wantrouwen natuurlijk extra frustrerend. Via zijn blog legt hij uit dat de momentopname waar mensen op reageren meestal deel zijn van een groter verhaal.

In wezen legt Kats rekenschap af over zijn handelen. Niemand verplicht hem daartoe, maar het werkt wel. Als lezer (en burger) snap je beter wat er allemaal komt kijken bij een incident en het werk van motoragenten in het algemeen. Je krijgt in een inkijkje in de complexiteit en de afwegingen die daarbij komen kijken.

Bloggende ambtenaren

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor motoragenten en andere politieambtenaren. Dag in dag uit maken we als ambtenaren afwegingen in complexe omstandigheden. Elke dag maken we bijzondere situaties mee die wellicht uitleg behoeven. En vaker dan ons lief is worden we daarin geconfronteerd met wantrouwen.

Je vertelt je werkverhalen aan je collega’s en vrienden, maar waarom eigenlijk niet breder? We zijn niet allemaal motoragent, maar er gebeuren enorm veel interessante en (uiteraard) maatschappelijk dingen binnen de overheid. Verhalen te over. Waarom vertellen politiemensen als Piet, Han en Henrieke die wel en anderen niet?

Het verbaast me dus dat er zo weinig ambtenaren zijn die bloggen of via Twitter laten weten waar ze mee bezig zijn. Waarom zijn er niet veel meer verhalen van de straat? Waarom zijn er niet meer collega’s zoals Piet die vertellen over hun werk? Of zie ik ze gewoon niet? Welke bloggende ambtenaren ken jij?

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

  1. 18 augustus 2015

    […] toeval of niet, diezelfde dag kwam Davied met een oproep aan ambtenaren om te gaan bloggen: “Ambtenaar vertel je verhaal.” Davied noemt in zijn blog een aantal redenen voor ambtenaren om te bloggen, die ik […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: