Wat vinden bestuurders van ons vakmanschap?

Het A+O fonds Gemeenten heeft als doel om het vakmanschap van ambtenaren te versterken (o.a. via opleidingen), maar wat is ambtelijk vakmanschap eigenlijk? Vandaar dat medewerkers van het fonds met een camera naar het VNG-jaarcongres gingen om het aan de aanwezige bestuurders te vragen.

“Kennis van zaken” lijkt de belangrijkste voorwaarde voor vakmanschap te zijn. Daarnaast willen bestuurders gesteund worden, want “een goed bestuurder heeft goede ambtenaren nodig”. Er zijn echter ook gemeenten ambtelijk vakmanschap breder wordt ingevuld. In IJsselstein is elke ambtenaar volledig verantwoordelijk voor zijn eigen werkterrein.

Begin dit jaar kwam het essay Ambtelijk vakmanschap 3.0 van bestuurskundige Paul ’t Hart uit, waarin hij uiteenzet hoe het ambtelijk vakmanschap zich ontwikkelt. Zijn indeling is goed om bij de hand te houden bij het kijken van het filmpje. Verschillende bestuurders benadrukken verschillende aspecten. Wat staat bij jouw organisatie bovenaan?

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: