Alle cijfertjes over rijksambtenaren

Als je van cijfertjes houdt, dan kun je je elk jaar weer uitleven met de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk. De rapportage bericht over de hervormingen die de afgelopen jaren bij het Rijk zijn doorgevoerd (Compacte Rijksdienst, Hervormingsagenda) en over diverse projecten op het gebied van inkoop en ict (bijvoorbeeld een overzicht van grote ICT-projecten), maar laat ook zien hoe het gaat met de ambtenaren bij het Rijk. In cijfertjes dan.

In de gemeentelijke personeelsmonitor konden we tellen hoeveel gemeenteambtenaren er waren en nu dus ook het aantal rijksambtenaren. Ook staat er informatie over leeftijdsverdeling, mobiliteit, externe inhuur, trainees, opleidingen, management, etc. Alle cijfertjes kun je er terugvinden. Wat valt jou op?

  

Uit de jaarrapportage blijkt dat de kosten van de rijksoverheid sinds 2013 iets zijn toegenomen, met name door “beleidsmatige intensiveringen”, oftewel politieke beslissingen om aan specifieke thema’s meer aandacht te geven, bijv. Belastingdienst, AIVD en de ambassades. Aan de ene kant van de overheid verdwijnen ambtenaren en aan de andere kant komen er collega’s bij. Zo stuurt de politiek!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: