Volkstellingen? CBS laat de wereld zien hoe het moet

De eerste volkstelling in Nederland werd gehouden in 1829. Initiatiefnemer was Rehuel Lobatto, ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanaf 1899 voert het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, elke tien jaar een volkstelling uit. Althans, dat was zo tot 1971.

Tot dat jaar was de methode om enquêteurs met invulformulieren langs de deuren te sturen. Nogal arbeidsintensief (en dus duur), maar ook confronterend: wat wil de overheid eigenlijk allemaal van me weten? In de jaren zeventig nam het verzet tegen de tellingen steeds meer toe.

Tegelijkertijd bedacht het CBS dat veel van de informatie die nodig is voor de volkstelling al lang bekend was, bijvoorbeeld in het bevolkingsregister, bij de Kamer van Koophandel, etc. Door die gegevens te verzamelen en bij steekproef te controleren, is het CBS een stuk sneller en goedkoper uit.

Daarin loopt Nederland internationaal voor. De Nederlandse overheid heeft haar gegevens beter op orde dan andere landen. Daar mogen we best trots op zijn, meende het CBS. Daarom maakten de statistische collega’s een filmpje met veel cijfers en statistieken om dat zichtbaar te maken.

 

Nota bene: het verhaal van Lobatto en de eerste volkstelling staat ook in het boek Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten, dat op 12 juni verschijnt en uiteraard via De Ambtenaar te bestellen zal zijn!

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: