NOS: 5000 banen op de tocht bij de Belastingdienst

Belastingdienst

Op Belastingdienst.nl en Rijksoverheid.nl is het nog stil maar de NOS kondigt een grote reorganisatie aan bij de Belastingdienst. Momenteel werken er zo’n 20.000 mensen voor de dienst, voor wie straks zo’n 4000 tot 5000 stoelen minder beschikbaar zijn in de staande organisatie. Directeur-generaal Peter Veld is naar verluid al teruggetreden. Er is nog geen opvolger bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk hoe de reorganisatie plaats gaat vinden. Volgens de NOS vinden er geen ontslagen plaats maar wordt voor de medewerkers een nieuwe plek gezocht binnen de Rijksoverheid via het interne van-werk-naar-werkbeleid. Een andere optie is dat de medewerkers worden ondergebracht in een flexibele werkorganisatie, zodat ze ingezet kunnen worden op nieuwe activiteiten.

Aanleiding voor de verandering is de verregaande digitalisering van de Belastingdienst. Daarbij gaat het om de vooringevulde aangifte, maar ook om andere manier van controle. Algemeen directeur Hans Blokpoel gaf daar in een eerder interview al uitleg over. Doordat de manier van werken bij de Belastingdienst verandert, zijn ook andere competenties nodig van de medewerkers. Mogelijk zullen daarvoor weer nieuwe, gespecialiseerde medewerkers aangetrokken worden.

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Afgelopen maandag is ook bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een reorganisatie afgekondigd. De interne organisatie van het ministerie wordt flink omgegooid om aan te kunnen blijven sluiten op de verwachtingen van de samenleving. Daarbij staan echter geen banen op de tocht.


Aanvulling: Collega’s Belastingdienst boos over reorganisatie

Albert van der Smissen van NCF, de vakbond voor werknemers van de Belastingdienst, werkt al 32 jaar bij de Belastingdienst en voor hem, en naar zijn zeggen voor zijn collega’s, is de maat vol. “We willen graag dienen aan Nederland, maar die mogelijkheid wordt ons ontnomen.” Hij voorspelt acties.

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: