“Nee, minister”

De onderhandelingen over een nieuwe CAO rijksambtenaren zijn opnieuw vastgelopen. Minister Blok heeft laten weten dat hij niet met een nieuw voorstel komt. De vakbonden gaan nu over tot acties.

Blok is in een eerder stadium wel met de bonden overeengekomen dat een vrijgevallen pensioenpremie van 0,8 procent wordt uitgekeerd. Ambtenaren krijgen de premie in juni 2015 met terugwerkende kracht vanaf 1 januari uitbetaald. Maar naast 3 procent loonsverhoging per jaar, willen de vakbonden onder andere ook een verlenging van het sociaal plan bij reorganisaties tot 1 januari 2017 en een verbetering van de positie van flexwerkers. De minister wil juist bestaande regelingen versoberen.

Marco Ouwehand, onderhandelaar voor FNV Overheid: “We gaan nu over tot acties, want zonder acties komt er blijkbaar geen goede, nieuwe cao. Over een week bereiken we het trieste record van 1600 dagen zonder cao. Vier en een half jaar geen enkele beweging. Dat gaan wij nu veranderen. Wij bereiden een serieus en misschien wel langdurig actietraject voor, waarin de tot nu toe gevoerde acties zullen worden uitgebreid. Het worden acties die de werkgever effectief onder druk zetten om te gaan bewegen. Denk aan stiptheidsacties, werkonderbrekingen en stakingen bij alle rijksdiensten, van Belastingdienst tot gevangenis, van KNMI tot ministeries, iedereen komt in actie.”

Op 19 mei gaan de bonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF hun acties verder voorbereiden tijdens een bijeenkomst in Utrecht. Vanaf 26 mei beginnen de acties in Rotterdam.

Lees het nieuwsbericht op nu.nl

André Rodenburg

André Rodenburg

Ruimtelijk econoom: weet van wonen, werken, verbinden. Kan je mee lezen en schrijven. Heeft gestudeerd in Rotterdam. Gewerkt aan grote projecten die wel (Tweede Maasvlakte) of juist niet (Zuiderzeelijn) doorgingen. En als kenniscoördinator en secretaris van bestuurlijk overleg bij de gemeente Den Haag, ministeries VROM en IenM (Ruimte, Bestuur, Milieu).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: