Jesse Klaver wil meer ambtenaren

Bij elke verkiezing horen we hetzelfde: de ene partij wil nog meer snijden in het aantal ambtenaren dan de andere. Dat is hun goed recht, maar eentonig is het wel. Plotseling is daar echter een nieuw geluid: Jesse Klaver, de nieuwe fractieleider van GroenLinks, draait het beeld om. De overheid mag best groeien, vindt hij, als je maar weet wat je ermee wil bereiken.

“Je moet als gemeenschap benoemen wat je van waarde vindt en daarin investeren”, zo citeert de Volkskrant hem. Zo stelt hij voor om ABN Amro om te bouwen tot nutsbank, met medewerkers die een normaal salaris ontvangen voor degelijk financieel werk. Net als bij het ministerie van Financiën eigenlijk. Degelijk ambtenarenwerk dus.

“De overheid moet niet kleiner maar juist actiever worden”, zo parafraseert Joop.nl het. Is dit het begin van een omslag? Gaat de waardering groeien voor ons werk? In maart 2017 zijn de volgende verkiezingen. Tegen die tijd zullen we zien of dit nieuwe geluid definitief doorbreekt in de verkiezingsprogramma’s.

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

3 reacties

 1. Tranendal schreef:

  Meer ambenaren=meer belasting betalen. En wat moeten die mensen dan doen? Dankzij digitalisering, open overheid en participatie kunnen we met een kleinere, efficientere overheid toe. De overheid zou zich juist minder met ons leven moeten bemoeien. En een nutsbank klinkt als “Vadertje Staat” die weet wat goed voor ons is. Die tijd is voorgoed voorbij…

 2. Davied van Berlo schreef:

  Ik ben het natuurlijk helemaal met je eens dat digitalisering, open overheid en participatie (liever cocreatie) voor alle overheidsdiensten een andere manier van werken gaan opleveren. Dat is echter niet wat Klaver bedoelt, volgens mij.

  Er zijn veel zaken die we in Nederland met plezier aan ambtenaren overlaten. “Vadertje Staat” is ook de politieman die ingrijpt bij ongeregeldheden of de arbeidsinspecteur die gevaarlijke situaties bij werkgevers aankaart. Hun werk verandert ook, maar afschaffen willen we hun banen niet.

  De vraag aan de politiek is welke taken je over wil laten aan een objectief ambtenarenapparaat dat door onszelf (via democratische weg) wordt gecontroleerd. Klaver vindt dat er meer taken dan nu buiten de commerciële wereld georganiseerd moeten worden.

  Diverse maatschappelijke taken rond energie, wonen, vervoer en zorg zijn de laatste tijd gecommercialiseerd en de resultaten daarvan vielen niet altijd positief uit. Ik denk dat er best aanleiding is om politiek discussie te voeren welke taken nu echt commercieel moeten en welke zeker niet.

 3. Tranendal schreef:

  Bedankt voor je heldere uitleg. Ik blijf zelf van mening dat de overheid terughoudend moet zijn met oppakken van nieuwe taken.
  Het lijkt me zeker goed als daar een discussie over op gang komt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: