Ambtenaar is cruciaal bij verkleinen van “de kloof”!

Halve brug over een kloof

Het blijft een actueel thema: de kloof tussen burger en overheid. Vaak wordt gekeken naar democratisch oplossingen om die kloof te verkleinen, zoals het referendum en de direct gekozen burgemeester. Het blijkt echter dat ambtenaren een cruciale rol kunnen spelen. Dat beweert Jan Lunsing in zijn proefschrift De kloof.

Eigenlijk is dat alleen maar logisch. Door direct en prettig contact met ambtenaren voelen burgers zich beter gehoord. Dat beweert ook de Nationale Ombudsman en is de basis voor de informele aanpak van het programma Prettig contact met de overheid. Kortom, als ambtenaar maak je het verschil. Nu wetenschappelijk bewezen!

Meer over het onderzoek van Lunsing in Binnenlands Bestuur!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: