Nieuwe organisatoren Serious Ambtenaar gezocht!

Het initiatief Serious Ambtenaar is op zoek naar een netwerk of organisatie die de volgende editie wil neerzetten. Mijn advies: Ga ervoor! Het is een enorme kans!

Magistraal bedrag

Het is alweer even geleden dat in Haarlem het Glazen Huis van Serious Request stond. Ik mocht mee met de organisatie van Serious Ambtenaar om het magistrale bedrag van 755.555,50 Euro te overhandigen aan de DJ’s van 3FM. Achter dit gigantische bedrag gaat een fantastisch concept schuil: ambtenaren doneren twee dagen van hun tijd om aan een vraagstuk te werken van een andere organisatie. Die organisatie betaalt voor het advies en het geld gaat naar het goede doel dat wordt gesteund door Serious Request. Ik benadrukte eerder dat Serious ambtenaar bijdraagt aan ambtelijk vakmanschap en de mobiliteit binnen de overheid.

Doorgeef concept

Dit concept kan niet zonder organisatie. Ieder jaar organiseert een andere partij het initiatief en er wordt nu gezocht naar enthousiaste mensen die het stokje willen overnemen. Vorig jaar werd Serious Ambtenaar georganiseerd door het bedrijf waar ik werk: DisGover. Dit jaar heeft de gemeente Schiedam de kar getrokken. Zij hebben een professionaliseringsslag doorgevoerd en onder hun leiding is het aantal vrijwilligers verdubbeld (circa 1500). Ook het bedrag dat werd gedoneerd aan het goede doel werd met twee vermenigvuldigd. Ik heb de organisatie hier en daar geholpen met de communicatie en met het werven van vrijwilligers. Ik heb gezien hoe ze zich een jaar hebben ingezet voor deze geweldige prestatie. Ik heb meegemaakt met welke passie zij deze editie hebben getrokken en welke energie daarbij vrij komt.

Hoge lat

Die energie kan nu ontstaan bij een nieuwe partij. Er ligt natuurlijk wel druk op de club die de volgende editie zal trekken. Door de verdubbeling van vrijwilligers en het geldbedrag ligt de lat hoog. Toch moet een nieuwe partij zich daar niet door laten leiden. De opvolgers kunnen zelf invulling geven aan de volgende editie. Mijn advies zou zijn om daarbij (nog) meer in te zetten op het uitwisselen van oplossingen van vraagstukken. Veel overheden kampen met de zelfde problemen en ik heb gezien dat vrijwel dezelfde vraagstukken werden ingediend. Oplossingen die ontstaan tijdens Serious Ambtenaar kunnen voor alle overheden toepasbaar zijn en zijn waardevol om uit te wisselen. Ook zou ik het mooi vinden als er een echte Serious Ambtenaar community ontstaat, zoals er ook een Ynnovate netwerk is. Zo kunnen vernieuwende ambtenaren elkaar nog beter vinden. Dat zal de gehele overheid ten goede komen.

Aanmelden

De volgende partij kan zich aanmelden tot 1 mei. In dit document staan alle voorwaarden waar je als organisatie aan moet voldoen. Wie weet ben jij de volgende organisatie die bijdraagt aan het oplossen van vele vraagstukken bij de overheid en trots een cheque overhandigt in het Glazen Huis!

 

Puck van Tilburg

Bestuurskundige. Werkt als bestuursadviseur bij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zit in het bestuur van FUTUR.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: