Innovatie door Slimmernetwerk

Er ontstaan steeds meer veranderprogramma’s bij de overheid. Soms zijn deze helaas nog te verkokerd en top-down. Gelukkig is Slimmernetwerk al vier jaar op zoek naar alternatieven. Ze hebben onderzoek gedaan naar de vraag hoe professionals met de ambitie om te innoveren het beste kunnen worden ondersteund. Er zijn ruim 30 experimenten uitgevoerd waarin ambtenaren zelf aan zet waren bij het aanpakken van hun eigen vraagstuk en samenwerkten met ambtenaren uit meer dan 100 verschillende organisaties. Het netwerk heeft nu een magazine uitgebracht met resultaten in de vorm van columns, redactionele verhalen en praktische handreikingen om effectief aan de slag te gaan met vernieuwing.

Bottom-up

De reden dat ik zo blij ben met initiatieven zoals het Slimmernetwerk is omdat er gebruik wordt gemaakt van elkaars talenten. Het Slimmernetwerk stimuleert beweging van onderop en durft te experimenteren op kleine schaal. Dat is precies hoe ik innovatie graag zie. Ik denk zelfs dat het de enige manier is om duurzame innovatie te bewerkstelligen binnen de overheid. Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Top-down veranderingen opleggen zal daarom niet het gewenste resultaat hebben. Innovatie begint bij intrinsieke motivatie en juist het Slimmernetwerk is er van overtuigd dat innovatie begint bij individuele professionals die echt wat willen veranderen in hun werk.

Noodzaak

Dat innovatie nodig is binnen de overheid, begint steeds meer door te dringen. Organisaties in de publieke sector opereren in een veranderende samenleving, maar zijn zelf vaak nog naar binnen gekeerd. De overheid moet bewegen naar flexibelere organisaties die van buiten naar binnen werken. Dat besef groeit en de veranderprojecten die op deze reden worden ingezet, kunnen nu lessen trekken uit de ervaringen van Slimmernetwerk. Het Slimmernetwerk Magazine kun je hier downloaden.

Mocht je goede tips hebben voor innovatie of anders denken over hoe innovatie mogelijk is, laat het dan hieronder weten!

Puck van Tilburg

Bestuurskundige. Werkt als bestuursadviseur bij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zit in het bestuur van FUTUR.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: