Heeft de ambtenaar toekomst?

Wie vroeger ambtenaar werd, kon reken op felicitaties van zijn omgeving, kreeg ik te horen op mijn opdracht. Wie ambtenaar werd had zekerheid, een baan voor het leven en een goed geregeld pensioen. In mijn hoofd klonk dat als ‘je werkzame leven slijten bij een en dezelfde organisatie’. Ik krijg associaties met vastraken in je eigen denkbeelden en niet meer in beweging willen komen. Niet iets wat ik wilde nastreven.. . Toch hield ik wijselijk mijn mond.

Scan_20150404Afgelopen week kreeg ik een memo mijn daaronder mijn naam, met daarachter ‘behandelend ambtenaar’. Ik voel me echter geen ambtenaar en vraag me af; wat betekent het anno 2015 om een ambtenaar te zijn?

De ambtenaar van nu is niet meer de ambtenaar van vroeger. De ambtenaar zit niet meer in een ivoren toren, maar heeft een andere rol in maatschappij. Overheidsparticipatie en burgerparticipatie zijn momenteel hot items. Verschillende deelnemers aan het online platform Overheid 2.0 beweren zelfs dat de overheid overbodig zal worden, omdat alles in de toekomst opgepakt zal worden door bedrijven en burgers.

Is dat waar vraag ik mij af? Of hebben we de overheid nog wel degelijk nodig? Zijn we als ambtenaren in staat om op een nieuwe manier invulling te geven aan de rol van ambtenaar? Zodat we faciliteren, in plaats van blokkeren?
In deze rubriek ga ik de komende tijd om zoek naar ambtenaren die het lef hebben om het anders te durven doen. Naar wie zij zijn als persoon en wat hen drijft.

Ben of ken jij zo’n ambtenaar? Neem dan contact met me op!

4 reacties

  1. loes hekkens schreef:

    Dat is een moedig initiatief Diana.

  2. Marcel Klos schreef:

    Inderdaad een interessante tijd voor ambtenaren. In de gemeente Brummen zijn we al een tijd op zoek naar onze nieuwe rol in de samenleving. Wij noemen dat van partij naar partner. Wil je er best eens iets over vertellen. Marcel Klos, manager

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: