Ambtenaar in het nieuws: Hans Blokpoel (directeur Belastingdienst)

 • Hans Blokpoel

De overheid verzamelt steeds meer informatie over haar burgers. Die informatie kan gebruikt worden om de dienstverlening te verbeteren, maar ook om fraude te ontdekken en voorkomen. Hoe ver mag je daar echter in gaan? Op welk punt komt de privacy van burgers in het geding? Je moet binnen de wettelijke grenzen blijven, maar moet je ook daadwerkelijk alle middelen binnen die grenzen gebruiken? Met die vragen worstelen steeds meer overheidsorganisaties.

In een interview met De Correspondent vertelt Hans Blokpoel, algemeen directeur van de Belastingdienst, hoe hij omgaat met die vragen. De Belastingdienst verzamelt veel informatie en heeft ruime mogelijkheden om binnen de wet zijn taken uit te voeren, maar wat is wijsheid? Blokpoel is in het interview transparant en zelfkritisch en tegelijkertijd helder over zijn rol en bevoegdheden. Zo zouden meer ambtenaren over hun werk moeten praten!

‘De grenzen zijn proportionaliteit – is wat wij willen weten over mensen proportioneel voor het doel? – en subsidiariteit – is het wel het lichtst mogelijke middel? Wij mogen heel veel informatie opvragen en willen jou graag de behandeling geven die jij verdient.’

 

Foto: Algemene Bestuursdienst

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

3 reacties

 1. Ruud van de Kerkhof schreef:

  Verbaast mij niets dat zijn ondergeschikten in de rij staan om te mogen vertrekken, zo’n baas kun je echt missen als kiespijn had beslist geen slecht figuur geslagen bij de Gestapo of Stalins KGB.

  • Davied van Berlo schreef:

   Je hebt duidelijk niet veel kennis van geschiedenis. Blokpoel geeft aan dat door de nieuwe technische mogelijkheden veel kan maar dat het de verantwoordelijkheid van politiek én ambtenaren is om ook na te denken of dat allemaal wel nodig is en wat de ethische consequenties zijn.

   • Ruud van de Kerkhof schreef:

    U kunt blijkbaar slecht lezen en wat de geschiedenis betreft kan ik u wel het een en ander verduidelijken mocht u dat nodig hebben. Heb gelukkig iets meer van de wereld mogen zien en de moeite genomen om echt iets over de geschiedenis te leren en niet alleen door de ogen van een betweter zoals de meeste Nederlanders zijn. Ik heb aan de levende lijve revoluties mee gemaakt zowel in Afrika als Oost Europa. En dit soort ideeën past gewoon weg niet in Nederland, we hebben het wel over een Belastingdienst, een noodzakelijk kwaad.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: