Van wie is het intranet eigenlijk?

AIVD

De Volkskrant meldt vandaag dat er rumoer is bij de collega’s van de AIVD. Niet om de (weer teruggedraaide) bezuinigingen of de oplopende werkdruk door de Jihadgangers, maar door het intranet.

Onlangs heeft de leiding een discussie op het intranet verwijderd. Aanleiding was onder andere het ontslag van een ervaren medewerker om veiligheidsredenen. Blijkbaar gaf dat ontslag aanleiding tot discussie.

Door de intranet pagina te verwijderen wordt die mogelijkheid tot discussie binnen de organisatie weggenomen. Medewerkers zijn dus niet meer in staat om gezamenlijk in gesprek te gaan over wat hen bezig houdt.

De krant bespeurt zelfs een groot risico als de mogelijkheid tot interne tegenspraak wegvalt:  “Als kritiek binnenshuis geen kans krijgt, wordt er gelekt.” Het roept de vraag op: van wie is het intranet eigenlijk? Van de baas of van de medewerkers?

Hoe gaat dat bij jouw organisatie?

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

3 reacties

  1. miriam schreef:

    Er valt veel voor te zeggen een discussie als deze niet te verwijderen van het intranet. Maar dat hiermee de discussie onmogelijk wordt, lijkt me een wat al te voortvarende conclusie. Er zijn ook andere en misschien zelfs betere plekken om het gesprek te voeren.

  2. Davied van Berlo schreef:

    Het verwijderen van een discussie van het intranet maakt discussie bij de koffieautomaat niet onmogelijk, maar is wel een signaal dat op een onderwerp een taboe rust. Het belemmert dus wel het zelfreinigend vermogen van de organisatie.

  3. Davied van Berlo schreef:

    Interessante beschouwing van geheimedienstkenner Constant Hijzen over de AIVD: http://www.netkwesties.nl/790/uitleggen-uitleggen-nog-eens-uitleggen.htm

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: