Serious Ambtenaar draagt bij aan nieuwe overheid

Serious Ambtenaar

Ruim 90 organisaties dienden dit jaar een adviesopdracht in bij het initiatief Serious Ambtenaar. Gemeenten, ministeries en samenwerkingsverbanden doneren in ruil voor een advies van 8 à 10 professionals € 5000,- aan 3FM Serious Request. Morgen, 20 maart, gaat een groot deel van de vrijwilligers aan de slag bij de opdrachtgever. Het meerendeel van de vrijwilligers is ambtenaar. Zij krijgen een interessante inkijk op de vraagstukken die op dit moment spelen in overheidsland en doen op dat gebied ervaring op.

Van buiten naar binnen
Uit de opdrachten blijkt dat de overheid steeds meer van buiten naar binnen wil gaan werken. Een groot deel van de opdrachten is gericht op het betrekken van burgers. De gemeente Ede wil onder de noemer ‘mEde Maken’  de samenleving raadplegen over een aantal thema’s en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil aan de slag met de doe-democratie. Overheden gaan verder steeds meer samenwerken met andere organisaties. De gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis dienden zelfs samen een opdracht in over hoe de aankomende Omgevingswet de stadsonwikkeling veranderd en de gemeente Zwolle wil nieuwe samenwerkingsverbanden met de stad vormgeven. Alle ambtenaren die meedoen aan deze opdrachten zullen hun denkkracht inzetten voor deze opdrachten die helemaal passen bij een overheid die vernieuwt.

Versterking ambtelijk vakmanschap
Een overheid die zijn blik naar buiten te richt, vraagt om een nieuwe set aan vaardigheden van ambtenaren. Ambtenaren doen tijdens Serious Ambtenaar mee aan opdrachten die daar aan raken en maken kennis met een nieuwe manier van werken. Zij kunnen de opgedane vaardigheden vervolgens inzetten in hun eigen organsatie. Het vakmanschap van deze ambtenaren wordt versterkt en zo draagt Serious Ambtenaar bij aan een overheid die steeds meer in staat is om van buiten naar binnen te werken.

Mobiliteit
Tijdens Serious Ambtenaar gaan honderden ambtenaren tijdelijk aan de slag bij een andere organisatie. Het zou mooi zijn als Serious Ambtenaar ambtenaren motiveert om niet alleen tijdens deze twee dagen, maar ook daarna in beweging te blijven. De mobiliteit van ambtenaren is op dit moment erg laag. Door een kijkje te nemen bij een andere organisatie groeit mogelijk het inzicht hoe mooi het is om bij andere organisaties aan de slag te gaan. Bovendien krijgen Ambtenaren door mee te doen een relevant netwerk wat het voor hen ook makkelijker zal maken om een overstap te maken naar een andere organisatie.

Serious Request
Serious Ambtenaar is een initiatief voor Serious Request. Het is begonnen als een initiatief van de vier finalisten van de verkiezing ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’ 2012. Het houdt in dat enthousiaste ambtenaren hun expertise belangeloos inzetten en twee dagen werken aan het oplossen van een adviesopdracht. De opdrachtgevers doneren in ruil hiervoor een bedrag aan Serious Request, een gezamenlijk initiatief van 3FM en het Rode Kruis.

Op de valreep nog meedoen met Serious Ambtenaar? Kijk hier voor de beschikbare opdrachten!

 

Puck van Tilburg

Bestuurskundige. Werkt als bestuursadviseur bij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zit in het bestuur van FUTUR.

1 reactie

  1. 23 april 2015

    […] het geld gaat naar het goede doel dat wordt gesteund door Serious Request. Ik benadrukte eerder dat Serious ambtenaar bijdraagt aan ambtelijk vakmanschap en de mobiliteit binnen de […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: