Is Opstelten het slachtoffer geworden van zijn ambtenaren?

Opstelten en Teeven

Dat is de vraag die Theodor Holman stelt in Het Parool. Als ik zijn column goed lees is het antwoord “nee, waarschijnlijk is er iets anders gaande”. Hoe dan ook, die vraag gaat ook veel op Twitter rond en velen menen zelfs het antwoord te weten. Iemand had het idee om ambtenaren, etc. eens een eed af te laten nemen. Uh …

De taak van ons ambtenaren is om onze politieke bazen te steunen in hun werk voor de samenleving. In ruil daarvoor zijn die bestuurders dan politiek verantwoordelijk voor de wijze waarop wij dat doen. Desondanks wordt die verantwoordelijkheid vaak weer doorgeschoven naar ambtenaren. Die hebben hun werk niet goed gedaan, wordt dan gezegd. Als dat werkelijk zo is, dan is het tijd voor een stevig functioneringsgesprek. De politieke verantwoordelijkheid blijft echter bij de bestuurder.

Logo De SpeldDe Ambtenaar gaat over ambtenaren en niet over politiek. Die werelden houden we gescheiden en zo hoort het ook. Niet iedereen weet die grens duidelijk te trekken helaas. Ook in De Speld zijn de ambtenaren weer de klos. Zij menen grappen te mogen maken over ambtenaren én politici … en gelijk hebben ze. Wij bij De Ambtenaar doen dat dus niet!

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: