Is ambtelijke eigenzinnigheid noodzakelijk voor vernieuwing?

Leuk artikel vandaag op BinnenlandsBestuur.nl. Onze collega’s van de provincie Overijssel schreven een bijzondere prijsvraag uit om iets met de omvangrijke leegstand te doen in hun provincie en kregen als ‘bijvangst’ inzichten in hoe je hoofden en deuren kunt openen voor ongebruikelijke partijen en ideeën.

De prijsvraag werd niet op een klassieke manier aan de man gebracht bij de provinciale politiek, maar met ambtelijke eigenzinnigheid ingezet. Monique Esselbrugge en haar team tekenden het project op een whiteboard, staken er vijftigduizend euro in om een projectwebsite en socialemediacampagne klaar te zetten en gaven toen gedeputeerde Bert Boerman een presentatie van 15 minuten. Dat was genoeg om hem er in te doen geloven en het bleek een succes.

Advies van Esselbrugge aan andere ambtenaren: ‘Bedenk niet eerst wat er allemaal fout kan gaan, maar durf het proces in te gaan en ontwikkel plannen organisch verder. Ruimdenken, ook in het ambtelijk apparaat. Ik houd een pleidooi voor excuses vragen aan de achterkant in plaats van toestemming aan de voorkant.’

Amen.

Maarten ter Horst

Werkt voor een middelgrote gemeente in de Randstad. Doet dingen in het vastgoed én organisatieontwikkeling. Is oprichter van I AMbtenaar. Houdt van halfvolle glazen, maar is positief kritisch. Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

 1. Davied van Berlo schreef:

  Eigenzinnige ambtenaren zijn zeker nodig om de overheid te vernieuwen. Bij hen zitten immers de ideeën en de kennis van wat er gebeurt in de samenleving en in hun vak.

  Sterker nog, ik hoor vanuit bestuurders en wetenschappers regelmatig de hoop dat meer ambtenaren initiatief nemen om de status quo te doorbreken en met nieuwe oplossingen te komen. Prof. Uijlenbroek zei het laatst nog: “Ambtenaren moeten vaker stout zijn.”

  Wat mij echter verontrust is dat daarmee dus ook het risico bij de ambtenaar komt te liggen. Als het misgaat, dan is het dus zijn/haar schuld. Dan ben je immers “stout” geweest.

  Als je de vernieuwing van de overheid wil stimuleren, dan moet je zo’n innovatieve houding van ambtenaren niet als stout definiëren, maar als deel van het werk, van de professionaliteit … en daar als organisatie dus de verantwoordelijkheid voor nemen en zo’n houding faciliteren.

  Nog te vaak is innovatie bij de overheid een risico van de ambtenaar. Dat lijkt me niet toekomstbestendig …

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: