Frauderende ambtenaar Haarlemmermeer voor rechter

Het voormalige hoofd de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Haarlemmermeer wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen van zeker 3,5 ton, zo schrijft het Haarlems Dagblad. Ook wordt hij verdacht van valsheid in geschriften en het voortrekken van geldschieters. De verdacht lijkt zich weinig aan te hebben getrokken van de regels en moet nu het boetekleed aantrekken. Volgende maand staat hij terecht in een megaproces. De rechtbank trekt er acht dagen voor uit. De verdachte, Rob D. (53) was de belangrijkste opdrachtgever voor het gemeentelijk onderhoudsbedrijf, De Waterwolf. De oud-directeur van dat onderhoudsbedrijf, Klaas W., zou ook bij de corruptie zijn betrokken.

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer besloot eind 2009 na een melding al onderzoek uit te laten voeren. Op basis van de uitkomsten deed het college aangifte en zijn Rob D. en Klaas W. ontslagen. Saillant detail is dat het voormalige hoofd van de afdeling bij zijn vorige gemeente ook was ontslagen in verband met corruptie en zelfs was veroordeeld door de rechtbank in Den Bosch. Rob D. viel niet door de mand tijdens zijn solliciatie door valse documenten.

In 2013 was het zogenaamde Waterwolf-dossier onderwerp van gesprek in een gemeenteraadsvergadering van de gemeente Haarlemmermeer. De gemeenteraad kon niet alle details in openbaarheid bespreken, omdat er nog een geen uitspraak was van de rechter. Het openbaar maken van stukken die niet al door de Rijksrecherche ingebracht waren, zou een ambtsmisdrijf zijn. Er werd daarom publiekelijk verantwoording afgelegd op basis van stukken van gemeente zelf. Er werd toegegeven dat er beter gehandeld had kunnen worden. Door de zaak zijn de sollicitatieprocudures in de gemeente verscherpt.

Puck van Tilburg

Bestuurskundige. Werkt als bestuursadviseur bij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zit in het bestuur van FUTUR.

2 reacties

  1. 25 april 2016

    […] dagen werden er in maart uitgetrokken voor het megaproces tegen het voormalige hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Haarlemmermeer, die […]

  2. 3 januari 2017

    […] dagen werden er in maart uitgetrokken voor het megaproces tegen het voormalige hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Haarlemmermeer, die […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: