Een tijdschrift vol ambtelijk vakmanschap

PM over ambtelijk vakmanschap

Het tijdschrift PM (Public Mission in goed Nederlands) heeft een special (een speciale editie) uitgebracht over ambtelijk vakmanschap (over hoe we als ambtenaar ons werk moeten doen dus). Dat klinkt erger dan het is. Het tijdschrift schetst via verschillende artikelen hoe het werk van ambtenaren aan het veranderen is. Je kunt het tijdschrift hier lezen (pdf).

Het blad komt uit als afsluiting van het programma Beter Werken in het Openbaar Bestuur van het ministerie van BZK. Dick Hagoort, de programmamanager, legt uit waarom het goed is om over ambtelijk vakmanschap te praten:

“Ambtenaren hebben, bij alle verscheidenheid aan beroepen en functies die zij uitoefenen, iets gemeenschappelijks. Dat bestaat uit het dienen van de publieke zaak. Dat is in zekere zin wel een vak, een vak apart. In de complexe en snel veranderende wereld waarin we leven is de uitoefening daarvan ingewikkeld.”

Jeroen Pepers, directeur van het A+O fonds Gemeenten benadrukt dat het niet gaat om ambtenaren voorschrijven hoe ze hun werk moeten doen, maar om er als collega’s over in gesprek te blijven: “De reis is belangrijker dan het bereiken van de bestemming, zoals Goethe al schreef. Die zoektocht blijft een spannende puzzel, maar dat was het honderd jaar geleden ook al.”

Hij roept ook op tot één arbeidsmarkt voor de gehele overheid, zodat ambtenaren gemakkelijker kunnen overstappen tussen organisaties en zo verder kunnen groeien. Daarnaast is er in het tijdschrift aandacht voor integriteit, mobiliteit en ontwikkeling en constateert Dagmar Winkelhorst, jonge ambtenaar van het jaar “afwijken van de regels is soms beter dan voldoen aan lijstjes”.

Goed voor elke professionele ambtenaar dus. Lezen maar!

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: