Ambtenaar in beeld: Reinout Woittiez (NFI)

Nederlands Forensisch Instituut

In beeld is misschien niet de juiste – uh – beeldspraak. Qua spraak is hij in ieder geval luid en duidelijk: Reinout Woittiez, directeur van het Nederlands Forensisch Instituut, legt op in het radioprogramma EenVandaag uit dat bezuinigingen nu eenmaal gevolgen hebben. Minder ambtenaren betekent uiteindelijk minder dienstverlening. Het is natuurlijk pijnlijk voor de betreffende medewerkers, maar dat is de consequentie van het kabinetsbeleid. Het is de kool of de geit en de Kamer die kiest.

Het siert de journalisten dat ze meevoelen met de personeelsleden van wie de baan op de tocht staat, maar opvallend is dat hun pijlen zijn gericht op de directeur en niet op de politiek. Ze gaan zelfs zo ver de integriteit van Woittiez in twijfel te trekken: is hij als VVD’er niet gewoon bezuinigingspolitiek aan het bedrijven? Woittiez blijft met gemak staande: “Ik ben baas van het NFI en mijn politieke rol speelt geen enkele rol daarin.” Daarmee is Woittiez duidelijk als ambtenaar in beeld.

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: