Vrijheid van meningsuiting. Waar ligt de grens voor ambtenaren?

Oorspronkelijke tweet Yasmina Haifi

Ken jij de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) al? Die commissie, onder leiding van Job Cohen, beschermt de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren. Zo brengt de commissie vandaag een advies uit over de vraag of Yasmina Haifi haar boekje te buiten is gegaan.

Yasmina was als projectleider P&O werkzaam voor het ministerie van Veiligheid en Justitie toen ze vorig jaar twitterde dat terreurgroep IS een complot van Israel is om de islam zwart te maken. Eerst viel De Telegraaf over haar heen, gevolgd door enkele Kamerleden en zelfs haar minister. Geen benijdenswaardige positie.

Was het een handige tweet? Niet echt. Complottheorieën doen het goed op internet, maar van een ambtenaar verwacht ik meer professionaliteit en beoordelingsvermogen, zeker bij een P&O’er. Maar goed, het is een mening. Ik ken meer ambtenaren met meningen. Is dat waar je als ambtenaar op beoordeeld wordt?

Logo AGFAHet verschil: Yasmina kwam in de krant, waarop minister Opstelten riep dat ze ontslagen zou worden. En dat mag niet, oordeelt de commissie-Cohen. De beoordeling van haar functioneren is niet voor de Bühne, maar een interne kwestie.

De AGFA meent dat ze beter had moeten weten dan dit te twitteren (“een milde vorm van plichtsverzuim”), maar aangezien ze geen inhoudelijke bemoeienis met dit onderwerp heeft, weegt de vrijheid van meningsuiting zwaarder.

Andere bronnen: NRC, Joop. Het advies staat nog niet op de site van AGFA.

 

Davied van Berlo

Initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio. Schrijver van de boeken "Ambtenaar 2.0", "Wij, de overheid" en "De Nieuwe Overheid". Redacteur van De Ambtenaar.

1 reactie

  1. 4 september 2017

    […] zeggen dat zij zich als ambtenaar gedetacheerd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding beter had kunnen inhouden over IS. Maar aangezien zij als personeelsfunctionaris geen inhoudelijke bemoeienis had met het […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: